Acasă Uncategorized România preia de la 1 ianuarie 2020 Preşedinţia-în-Exerciţiu a OCEMN

România preia de la 1 ianuarie 2020 Preşedinţia-în-Exerciţiu a OCEMN

DISTRIBUIȚI

  152785 – 13122019 –   Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a condus, în perioada 12-13 decembrie 2019, delegația României la cea de-a 41-a reuniune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe (CMAE) al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), organizată la Atena de către Președinția-în-Exercițiu exercitată de Grecia.

Consiliul Ministerial a prilejuit preluarea de către ministrul român al Afacerilor Externe, pentru România, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OCEMN în primul semestru al anului 2020.

În intervenția sa din cadrul reuniunii plenare a OCEMN, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru dinamizarea cooperării regionale în regiunea extinsă a Mării Negre, ca modalitate de consolidare a cooperării economice și de promovare a păcii, stabilității și prosperității într-o regiune de interes strategic pentru România și care, în același timp, este confruntată cu multiple provocări, mai ales de natură securitară. În acest sens, șeful diplomației române a susținut importanța reconfirmării atașamentului față de principiile și normele dreptului internațional de către toate statele membre OCEMN, precum și necesitatea implementării cu bună credință a obligațiilor și angajamentelor internaționale.

Totodată, a reafirmat sprijinul activ al României pentru continuarea procesului de reformă a Organizaţiei, în vederea eficientizării și creșterii performanței instituționale, precum și pentru avansarea proiectelor aflate pe agenda OCEMN.

În contextul preluării, de la 1 ianuarie 2020, a Președinției-în-Exercițiu a Organizației, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat că România are în vedere derularea mandatului în baza unei viziuni pragmatice, fundamentată pe imperativul coeziunii economico-sociale.

Acționând sub motto-ul ,,Bridging Shores through Enhancing Cohesion”, Președinția-în-Exercițiu română se va concentra pe impulsionarea cooperării economice interguvernamentale în regiunea Mării Negre, prin stimularea coeziunii la nivelul OCEMN și a interconectivității, în măsură să conducă, deopotrivă, la consolidarea încrederii reciproce, înțelegerii şi cultivării unui dialog autentic între statele membre OCEMN. În acest sens, a evocat continuitatea cu abordarea României pe parcursul Președinției Consiliului UE în acest an, care a avut, de asemenea, coeziunea drept concept central.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a menționat că România va urmări, pe durata mandatului, să contribuie la realizarea de progrese pe linia cooperării economice și sectoriale în domenii cum sunt competitivitatea, conectivitatea, energia, protecția mediului.

Șeful diplomației române a reafirmat importanța prioritară pe care România o acordă, inclusiv în contextul viitoarei Președinții-în-Exercițiu a OCEMN, consolidării, de o manieră pragmatică, flexibilă, a cooperării OCEMN – UE, care să contribuie la dezvoltarea dimensiunii comune de acțiune în regiune, orientată spre implementarea de proiecte sectoriale prioritare, prin valorificarea oportunităților oferite de politicile, inițiativele și instrumentele financiare europene pentru dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat progresele înregistrate de Președinția română a Consiliului UE pe linia dezvoltării cooperării regionale la Marea Neagră, menționând adoptarea, la București, în mai 2019, a Agendei Strategice de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră, respectiv a Agendei Maritime Comune la Marea Neagră și a confirmat că avansarea cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul UE, va rămâne o prioritate pentru România.

România va exercita mandatul de Președinție-în-Exercițiu a OCEMN în semestrul I, 2020 (1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020), pentru a șasea oară, începând cu 1992.

În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia (admisă în anul 2004).

Pe dimensiunea sectorială a activității OCEMN, România este stat-coordonator al Grupurilor de Lucru pentru Combaterea Criminalității (până la 31 decembrie 2019), Reformă Instituțională și Bună Guvernare (până la 31 decembrie 2019) și Sănătate (până la 30 iunie 2020), urmând să preia acest mandat și în alte domenii de cooperare – Asistență în Situații de Urgență (de la 1 iulie 2020), Turism (de la 1 iulie 2020), respectiv Protecția Mediului (de la 1 ianuarie 2021).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.