Acasă Externe România vrea măsuri concrete măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

România vrea măsuri concrete măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

DISTRIBUIȚI

152811 – 17122019 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat în perioada 15-16 decembrie 2019, la Madrid, la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai formatului Asia-Europa (ASEM).

În cadrul intervenției naționale susținute în plen, Bogdan Aurescu a subliniat importanța promovării multilateralismului eficient ca mijloc de soluționare a provocărilor comune cu care se confruntă Asia și Europa.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul esențial al ASEM, care oferă o platformă informală de dialog și cooperare între statele din Asia și Europa, în ceea ce privește provocări de actualitate precum: conectivitatea, comerțul și investițiile, schimbările climatice, combaterea terorismului, migrația, securitatea maritimă și securitatea cibernetică.

”Provocările globale curente nu pot fi gestionate în mod eficient dacă instituțiile noastre nu se adaptează la noile realități și problematicile agendei globale. Trebuie să găsim modalități mai bune prin care să facem sistemul multilateral mai eficient, mai transparent, mai responsabil și mai bine pregătit să facă față realităților secolului XXI. Acest lucru înseamnă inclusiv că trebuie să acceptăm că sunt necesare reforme pentru prezervarea și chiar reafirmarea valorii multilateralismului, în vederea atingerii priorităților noastre. Iar cuvântul-cheie în acest sens este parteneriatul”, a declarat Aurescu.

Șeful diplomației române a menționat necesitatea luării de măsuri concrete, la nivel global, pentru combaterea schimbărilor climatice, subliniind inclusiv rolul pe care îl joacă dreptul internațional. Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că România este ferm determinată să își respecte angajamentele luate prin Acordul de la Paris și la conferințele de la Katowice și Madrid. De asemenea, a evidențiat semnalul politic puternic dat de cel mai recent Consiliu European cu privire la obiectivul atingerii unei Uniuni Europene neutre pe planul modificărilor climatice până în 2050 și a transmis speranța că acest nivel de ambiție la nivel european va contribui la eforturile globale de abordare mai responsabilă a acestei problematici.

Totodată,  s-a referit la importanța combaterii efectelor schimbărilor climatice asupra mărilor și oceanelor, de exemplu în cazul creșterii nivelului acestora, inclusiv prin intermediul dreptului internațional,  evocând în acest sens experiența sa în cadrul Comisiei ONU de Drept Internațional, unde a introdus pe agendă subiectul efectelor în dreptul internațional ale creșterii nivelului marilor și oceanelor și co-prezidează grupul de studiu al Comisiei pe acest subiect.

În marja reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Japonia, Singapore, Republica Coreea, Vietnam, Kazahstan și Olanda, precum și cu studenții români participanți la conferința de tineret Model ASEM.

Primul Summit ASEM a avut loc la Bangkok, în 1996, cu participarea a 15 state membre UE și 10 țări asiatice, împreună cu Comisia Europeană.

În prezent, formatul Asia-Europa (ASEM) reunește 51 de state participante, la care se adaugă Uniunea Europeană și Secretariatul ASEAN, oferind prin caracterul său informal un mediu de dezbatere și reflecție care permite dezvoltări ulterioare la nivel oficial în cadrul unor dosare.

România participă la ASEM de la 1 ianuarie 2007, iar aderarea formală a țării noastre a avut loc cu ocazia Summitului ASEM 7 (Beijing, 24-25 octombrie 2008).

Statele participante la ASEM includ statele membre UE, Norvegia, Confederația Elvețiană şi 21 de state din Asia: Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, R. Singapore, Thailanda şi R.S. Vietnam, alături de Australia, Bangladesh, R.P. Chineză, R. Coreea, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, R.I. Pakistan, Federația Rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.