Acasă Externe Traficanți de materiale radiologice, arestați cu sprijinul Europol

Traficanți de materiale radiologice, arestați cu sprijinul Europol

DISTRIBUIȚI

152692 – 06122019 –  Autoritățile austriece de aplicare a legii, împreună cu Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova (Inspectoratul Național de Investigații), coordonat și sprijinit de Europol, au investigat în comun și a arestat un grup de crimă organizată suspectat de trafic de materiale nucleare.

Cooperarea, care a inclus măsuri de investigație transnaționale, a vizat un grup de persoane care au încercat să vândă containere nucleare, care ar fi conținut materiale radiologice estimate la o valoare de 3 milioane de €.

În timpul operațiunii, trei persoane au fost arestate la Viena (Austria), două dintre ele au avut antecedente penale, iar unul dintre suspecți având o condamnare anterioară pentru o infracțiune similară în trecut.

La fața locului a fost  detașat un expert Europol pentru a sprijini analiza materialului CBRN și a oferit sprijin analitic și coordonare.

Traficul de materiale nucleare și radiologice este în prezent evaluat ca un potențial risc pentru securitatea internă a UE. În ciuda progreselor înregistrate de instituțiile de aplicare a legii, există riscul circulației ilegale a unor materiale nucleare și radiologice, din cauza creșterii disponibilității surselor radiologice însușite în mod ilegal din diferite zone de conflict și comercializate ulterior. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.