Acasă Externe Agenda Europeana Alocarea locurilor în Parlamentul European, după Brexit

Alocarea locurilor în Parlamentul European, după Brexit

DISTRIBUIȚI

 153194 – 29012020 – Distribuția locurilor în Parlament se modifică după Brexit. Deputații europeni au aprobat în februarie 2018 o decizie a Consiliului European, pe baza unei propuneri anterioare a Parlamentului, care vizează reducerea numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din UE, dar și alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări UE.

După alegerile europarlamentare de anul trecut, Parlamentul European numără 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele UE. În urma deciziei, 27 din cele 73 de locuri care au revenit Marii Britanii vor fi redistribuite către alte țări, iar 46 vor fi păstrate pentru viitoarele extinderi. Acest lucru înseamnă că numărul deputaților aleși în 2019 este de 705.

Astfel , cele 27 de locuri vor fi redistribuite între următoarele 14 state membre: Franța (+5), Spania (+5), Italia (+3), Țările de Jos (+3), Irlanda (+2), Suedia (+1), Austria (+1), Danemarca (+1), Finlanda (+1), Slovacia (+1), Croația (+1), Estonia (+1 Polonia (+1) și România (+1).

Redistribuirea locurilor aprobată de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.

Decizia ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.

Noua distribuție intră în vigoare după ce Marea Britanie va fi părăsit UE.

Franța, prin Emanuel Macron, propusese constituirea unei liste transnaționale de candidați pentru alegerile, însă Partidul Popular European a spus că nu există o bază legală pentru ceea ce a fost etichetat drept „un alt proiect condus de elită” și s-a opus propunerii.

În teorie, listele transnaționale ar crea o circumscripție comună, formată pentru întreaga Uniune Europeană, și unde ar fi disponibile 27 de locuri. Aceasta ar fi complementară circumscripțiilor existente în statelor membre.

Deși tratatele UE prevăd că „Parlamentul este format din reprezentanți ai cetățenilor Uniunii” (adică deputații reprezintă toți cetățenii UE, nu doar pe cei din statul lor membru), alegerile europene se organizează la nivel național.

Fiecărui stat i se alocă un număr de locuri și organizează alegeri europene pe teritoriul său, respectând un anumit număr de reguli comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.