Acasă Social Din 2022, 30 de sisteme de siguranță obligatorii pentru mașini

Din 2022, 30 de sisteme de siguranță obligatorii pentru mașini

DISTRIBUIȚI

153092 – 20012020 –  Comisia Europeană a impus norme cu privire la dotările mașinilor noi. Normele impuse de Comisia Europeană au în vedere echiparea obligatorie a tuturor mașinilor noi, cu peste 30 de sisteme de siguranță. Decizia a fost luată din cauza numărului mare de decese provocate de accidentele rutiere. Spre exemplu, România este fruntașă la acest capitol, cu 95 de decese la un milion de locuitori. Prin această măsură se speră că numărul de accidente se va reduce.

Câteva dintre dotările pe care mașinile noi vor trebuie să le aibă sunt frânarea de urgență, avertizare la depășirea vitezei legale sau detector de somnolență. În plus, mașinile vor avea sisteme care depistează și dacă șoferul s-a urcat băut la volan.

O altă măsură de siguranță are în vedere implementarea unui sistem de frânare automată pentru a evita impactul cu o altă mașină sau un pieton și nu numai.

            Caracteristicile de bază obligatorii pentru toate mașinile noi

Sistemul de monitorizare al presiunii în pneuri. Se accesează din computerul de bord și apare pe display. Acesta îți spune dacă presiunea în anvelope este la nivelul minim de siguranță, astfel încât viața să nu-ți fie pusă în pericol.

Senzori de menținere a benzii de circulație. De exemplu, la peste 70 de km/h, dacă schimbi banda de mers și nu semnalizezi, volanul tremură și se vede cum se rotește singur înapoi pe direcția inițială.

Începând cu luna iulie 2022, toate modelele noi auto care vor fi introduse pe piața europeană sunt obligate să aibă aceste caracteristici de siguranță avansată.

Potrivit Comisiei Europene numărul accidentelor rutiere va fi redus cu 30%, în primii 15 ani de la implementare.

Dotări similare există și în prezent, însă fiecare sistem în plus crește prețul mașinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.