Acasă Politic Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două...

Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi

DISTRIBUIȚI

 153071 – 16012020 – Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat joi că a decis ca guvernul să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi.

”PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul. Proiectul a fost parcat neregulamentar în Parlament la o defunctă comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban.

”E vremea să facem ce ne cer oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc. Guvernul are obligația de a îmbunătăți cadrul democratic”, a mai spus Orban.

”De la instalarea Guvernului, am spus foarte clar că noi facem ceea ce e necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu potentații. Probabil că mulți primari doresc alegeri într-un tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrației locale e vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul din cetățenii dintr-o comunitate locală. Existența unui tur doi presupune negocierea unei majorități în consiliul local care să permită realizarea proiectelor. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii”, a mai spus premierul Orban.

 PSD depune moțiune de cenzură și vine cu un premier din afara partidului

 Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi că social-democrații, alături de UDMR, vor depune moțiune de cenzură împotriva guvernului, după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

”O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR. Și vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moțiune. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. Să nu ne cereți să promovăm un membru de partid pentru funcția de prim-ministru. Propunerea va fi alta decât un membru de partid din interiorul PSD”, a declarat Ciolacu la conferința de alegeri a conducerii PSD Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.