Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentul European: ”La 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului...

Parlamentul European: ”La 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, este momentul să oferim din nou cetățenilor europeni ocazia de a purta o dezbatere serioasă cu privire la viitorul Europei”

”Conferința privind viitorul Europei” va fi lansată cu prilejul Zilei Europei din 2020 și va dura doi ani Agore tematice pentru includerea cetățenilor europeni din toate mediile sociale Stimularea reformei UE printr-o abordare ascendentă, transparentă, inclusivă, participativă și bine echilibrată Procesul va permite schimbarea tratatelor și înființarea unui mecanism civic participativ permanent

DISTRIBUIȚI

153067 – 16012020 – Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa cu privire la Conferința pentru viitorul Europei, în care eurodeputații cer cetățenilor și tinerii ”să dea tonul” pentru reforma Uniunii Europene și propun organizarea unor ”agore tematice” ale cetățenilor din toată Europa. Textul Rezoluției AICI.

Astfel, conform rezoluției, reuniunile cetățenilor și ale tinerilor vor stabili tonul reformei UE.

În urma dezbaterii cu Dubravka Šuica, vicepreședintele Comisiei pentru democrație și demografie, și Nikolina Brnjac, reprezentanta președinției croate a Consiliului, Parlamentul a adoptat rezoluția în care își prezintă viziunea pentru Conferința privind viitorul Europei, cu 494 voturi pentru, 147 împotriva si 49 abțineri.

Cetățenii în centrul dezbaterii

Deputații doresc ca cetățenii să fie în centrul discuțiilor care vor avea loc privind abordarea provocărilor interne și externe, neprevăzute în momentul încheierii Tratatului de la Lisabona. Cetățenii din toate mediile sociale, reprezentanții societății civile și părțile interesate la nivel european, național, regional și local trebuie să fie implicați în stabilirea priorităților UE, în conformitate cu preocupările cetățenilor, într-o abordare ascendentă, transparentă, inclusivă, participativă și bine echilibrată.

Parlamentul propune înființarea mai multor Agore pentru cetățeni (forumuri tematice ale reprezentanților cetățenilor, aleși aleator în conformitate cu criteriile de proporționalitate și reprezentativitate), și a cel puțin două Agore pentru tineri, cuprinzând fiecare câte 200-300 de cetățeni, cu un minim de trei pentru fiecare stat membru. Reprezentanții cetățenilor vor discuta concluziile Agorelor în plenul Conferinței alături de eurodeputați și de reprezentanți ai parlamentelor naționale, de miniștrii Consiliului, de vicepreședinții Comisiei și de reprezentanții altor instituții, organe și parteneri sociali ai UE.

Pe lângă sprijinul la nivel înalt din partea președinților celor trei instituții principale ale UE, Parlamentul îndeamnă Consiliul și Comisia să își exprime angajamentul față de o posibilă schimbare a tratatelor. Textul adoptat subliniază, de asemenea, că ar trebui avut în vedere un mecanism permanent de implicare a cetățenilor.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat în deschiderea dezbaterii: „Trebuie să revizuim toate mecanismele de guvernanță democratică în urma alegerilor europene. Acest lucru ar trebui realizat împreună cu instituțiile naționale și cu implicarea cetățenilor Europei. Ne lansăm într-o nouă eră a reformelor.”

Parlamentul este prima dintre cele trei instituții principale ale UE care a adoptat o poziție privind instituirea și scopul viitoarei Conferințe. Negocierile cu Comisia și Consiliul European ar trebui încheiate la timp pentru ca această Conferință să fie lansată cu prilejul Zilei Europei din 2020 (9 mai) și să aibă loc până în vara anului 2022.

Poziția Parlamentului reflectă cele mai recente rezultate ale sondajelor. În Parlameter 2019 intitulat „Apelul cetățenilor, dincolo de vot” (septembrie 2019), cetățenii europeni au continuat să sprijine un rol mai important pentru Parlament, în timp ce datele din Eurobarometrul Comisiei (noiembrie 2019, tabelul 102) arată că 83% dintre respondenți doresc ca „vocea cetățenilor UE să fie luată în considerare mai mult cu privire la deciziile privind viitorul Europei”.

Caleaeuropeana.ro reamintește că în 2017, premergător discursului privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, CaleaEuropeană.ro a organizat, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, proiectul ”Agora – Viitorul Europei”. Seria de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică din România – Muntenia, Moldova și Transilvania, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, a fost axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.