Acasă Externe Agenda Europeana Rik Daems, noul președinte al APCE: ”Voi fi un președinte cu normă...

Rik Daems, noul președinte al APCE: ”Voi fi un președinte cu normă întreagă!”. Belgianul a anuțat că va vizita toate statele membre

El a cerut membrilor APCE să se concentreze asupra valorilor comune și nu asupra intereselor naționale * ”Suntem aici pentru a apăra drepturile omului, statul de drept și democrația”

DISTRIBUIȚI

153173 – 28012020 – Senatorul belgian Rik Daems (ALDE) a fost ales, luni, 27 ianuarie 2020, la Strasbourg, în funcția de președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), fiind singurul candidat.

Succedând elvețiencei Liliane Maury Pasquier (SOC), Daems devine cel de-al 33-lea președinte al APCE și al treilea reprezentant belgian din 1949, după ”părintele fondator” al Adunării, Paul-Henri Spaak (1949-1951) și Fernand Dehousse (1956-1959).

În discursul său de deschidere, noul președinte a cerut membrilor Adunării să se concentreze asupra valorilor comune și nu asupra intereselor naționale. „Interesele ne despart, dar valorile ne unesc”, a spus el. „Suntem trimiși de parlamentele noastre naționale, dar mă îndoiesc că suntem trimiși aici doar pentru a susține interesele noastre naționale. Cu toții am semnat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și suntem aici pentru a apăra drepturile omului, statul de drept și democrația”, a spus Daems.

„S-ar putea să fim un Consiliu al Europei, dar suntem și un Consiliu al europenilor. A fi egal nu înseamnă că suntem cu toții la fel, ci că prețuim și păstrăm aceleași valori. Asta înseamnă „unitate în diversitate, despre asta este vorba în Consiliul Europei”.

Noul președintele a anunțat că una dintre prioritățile mandatului său va fi legătura dintre drepturile omului și mediu și a solicitat un nou protocol la Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind schimbările climatice. El va cere Comitetului Miniștrilor să urmeze o recomandare anterioară APCE și să înceapă lucrul la aceasta în curând.

O altă prioritate va fi egalitatea de gen și aplicarea Convenției de la Istanbul.

De asemenea, noul președinte a anunțat că va depune eforturi pentru a încuraja Adunarea, Comitetul Miniștrilor și Secretarul General – să lucreze împreună sub forma unui „trialog”, cu scopul de a consolidarea impactul activității organizației. „Avem nevoie de politică în funcție de rezultate, trebuie să avem un impact asupra vieții zilnice a celor 830 de milioane de cetățeni”, a concluzionat el, anunțând că dorește să viziteze toate cele 47 de state membre pentru a face ca activitatea APCE să fie mai cunoscută în parlamentele naționale. „Voi fi un președinte cu normă întreagă!” le-a spus membrilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.