Acasă Externe Agenda Europeana UE: Peste 600 de cereri de repatriere din China. Printre aceștia sunt...

UE: Peste 600 de cereri de repatriere din China. Printre aceștia sunt și români

DISTRIBUIȚI

153197 – 29012020 – Peste 600 de cereri de repatriere din China au fost înregistrate până acum, din următoarele țări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Olanda.

Cetățenii UE prezenți în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naționalitate. Orice cetățean al UE poate solicita acest lucru, indiferent de naționalitate. În această etapă, numai cetățenilor sănătoși sau asimptomatici li se va permite să călătorească, precizează anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România.

UE va cofinanța (75%) costurile de transport. Primul avion va pleca mâine dimineață din Franța, în timp ce al doilea va pleca peste o săptămână.

Primele date indică faptul că aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi transportați cu prima aeronavă și peste 100 de cetățeni ai UE din alte țări vor fi transportați cu a doua aeronave. Aceasta este o primă cerere de asistență, dar este posibil ca în zilele următoare să apară și altele.

În această etapă, numai cetățenii sănătoși sau asimptomatici vor fi autorizați să călătorească. Centrul de intervenție în caz de urgență al UE este în contact permanent cu guvernele statelor membre pentru a coordona sosirile și eventualele perioade de carantină.

Comisia Europeană se află în contact cu statele membre, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății pentru a face schimb de informații cu privire la toate aspectele focarului de Coronavirus.

Reamintim că la cererea Franței, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE, mecanism care se lansează în situațiile în care amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unui stat european și când statul respectiv solicită acest lucru.

În conferința de presă susținută astăzi, Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a confirmat existența a opt cazuri de infectare cu nCoronavirus pe teritoriul UE – în Franța și Germania – aflate sub tratament și observație de instituțiile de sănătate publică din cele două state.

Suntem pregătiți să susținem statele membre și să asigurăm un răspuns puternic și coordonat al UE la situația în curs de dezvoltare a coronavirusului, în afara și în interiorul Uniunii. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și vom rămâne în contact strâns cu statele membre”, a mai spus Stella Kyriakides.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat că  prin intermediul mecanismului european de protecție civilă vor fi mobilizate două aeronave pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan în Europa. Centrul de coordonare pentru reacții de urgență al UE funcționează 24 de ore din 7 și este în contact permanent cu statele membre, cu delegațiile UE din regiune și cu ambasada Chinei la Bruxelles. Dacă se solicită sprijin suplimentar, UE poate fi mobilizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.