Acasă Externe Agenda Europeana UE reînnoiește lista persoanelor și a organizațiilor teroriste care fac obiectul unor...

UE reînnoiește lista persoanelor și a organizațiilor teroriste care fac obiectul unor sancțiuni

DISTRIBUIȚI

153044 – 14012020 – Consiliul Uniunii Europene a reînnoit așa-numita listă UE a organizațiilor teroriste, care cuprinde persoanegrupuri și entități care fac obiectul unor măsuri restrictive în vederea combaterii terorismului. Persoanele, grupurile și entitățile de pe listă fac obiectul înghețării fondurilor lorși a altor active financiare în UE. De asemenea, se interzice operatorilor din UE să pună fonduri și resurse economice la dispoziția lor.

Consiliul este împuternicit să stabilească o listă a UE și să impună măsurile restrictive aferente în temeiul Poziției comune 2001/931/PESC a Consiliului și al Regulamentului (CE) nr. 2580/2001 al Consiliului.

Consiliul a stabilit pentru prima dată lista ca o punere în aplicare a Rezoluției 1373/2001 a CSONU, care a urmat atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Acesta revizuiește lista la intervale regulate și cel puțin o dată la șase luni, pe baza unui schimb periodic de informații între statele membre cu privire la orice noi fapte și evoluții legate de includerile pe listă.

Acest regim de sancțiuni este separat de regimul UE de punere în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU 1267 (2011), 1989 (2011) și 2253 (2015) și care vizează Al-Qaida și ISIL/Da’esh). De asemenea, UE are propriul său regim de sancțiuni care îi permite să aplice în mod autonom sancțiuni împotriva ISIL/Da’esh și Al-Qaida, precum și împotriva persoanelor și entităților asociate sau care le acordă sprijin.

Începând din 2006, EUROPOL realizează un raport anual, TE-SAT, referitor la evoluția și situația amenințărilor teroriste la adresa statelor membre UE, document care acceptat ca punct de referință în discuțiile cu privire la politicile de combatere a terorismului ale UE și studii academice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.