Acasă Externe Agenda Europeana Acord provizoriu al Consiliului European privind propunerea de reformare a directivei privind...

Acord provizoriu al Consiliului European privind propunerea de reformare a directivei privind apa potabilă

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://www.businessmagazin.ro/

153297 – 06022020 – UE se asigură că apa de la robinet în toată UE este sigură de băut. Astăzi, ambasadorii statelor membre care se întrunesc în Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului (Coreper) au confirmat acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European la 18 decembrie 2019 cu privire la o propunere de revizuire a directivei privind apa potabilă. 

Mesajul nostru către cetățeni este clar: băutul apei de la robinet este perfect sigur peste tot în UE. Acordul de astăzi va avea ca rezultat o îmbunătățire suplimentară a calității apei de la robinet. Aceasta este o veste foarte bună pentru toți europenii. Mă bucur că statele membre au aprobat astăzi acest acord, a declarat Tomislav Ćorić, ministrul mediului și energiei din Croația.

În conformitate cu noile reguli, standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă sunt actualizate și este introdusă o abordare economică bazată pe riscuri pentru monitorizarea calității apei. Normele actualizate stabilesc, de asemenea, cerințe minime de igienă pentru materialele cu care intră în contact apa potabilă, cum ar fi conductele. Obiectivul este îmbunătățirea calității acestor materiale pentru protejarea sănătății umane și excluderea potențialelor contaminări.

Directiva actualizată abordează îngrijorările tot mai mari cu privire la efectele disruptoarelor endocrine ( n.n. – pesticidele, spre exemplu), produselor farmaceutice și microplastice asupra sănătății umane, prin introducerea unui mecanism  care să conțină o ”listă de veghe”, ceea ce va permite UE să urmărească, într-un mod dinamic și flexibil, noile cunoștințe despre aceste substanțe și efectele acestora asupra sănătății umane. Beta-estradiolul și nonilfenolul vor fi incluse în prima listă de veghe, având în vedere proprietățile de perturbare ale glandei endocrine. Prima listă de urmărire va fi adoptată în termen de până la 1 an de la intrarea în vigoare a directivei. Bisfenolul A, perturbator endocrin, este adăugat direct la această directivă, cu o valoare parametrică bazată pe sănătate de 2,5 μg / l.

În prezent, statele membre depun eforturi pentru îmbunătățirea accesului la apa potabilă. Pentru a promova utilizarea apei de la robinet, statele membre se vor asigura că echipamentele exterioare și interioare, cum ar fi robinetele sau fântânile de apă, sunt amenajate în spații publice unde este posibil din punct de vedere tehnic și ținând cont de condițiile locale specifice, precum climă și geografie . În plus, statele membre pot alege voluntar să ia măsuri suplimentare pentru promovarea utilizării apei de la robinet, cum ar fi lansarea de campanii de informare pentru cetățeni sau încurajarea furnizării de apă de la robinet gratuit sau pentru o taxă de serviciu scăzută în restaurante, cantine și servicii de catering .

În plus, statele membre vor trebui să se asigure că consumatorii pot avea acces la informații despre calitatea apei potabile. De asemenea, statele membre vor lua măsuri pe care le consideră necesare și adecvate pentru a îmbunătăți sau a menține accesul la apă pentru toți cetățenii.

Obiectivul general al propunerii de reformare este asigurarea unui nivel ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane împotriva efectelor adverse ale apei potabile contaminate. Revizuirea ține cont și de inițiativa cetățenească „Right2Water”. Comisia a adoptat propunerea de reformare a directivei privind apa potabilă la 1 februarie 2018. Consiliul a adoptat o abordare generală a propunerii la 5 martie 2019. Au urmat negocierile dintre co-legislatori. La 18 decembrie 2019, a fost încheiat un acord provizoriu între Consiliu și Parlamentul European. Acordul din 5 februarie 2020 între ambasadorii UE ai statelor membre deschide calea pentru adopția finală.

Comitetul pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) al Parlamentului European este de așteptat să voteze acordul de compromis la 18 februarie 2020. Președintele ENVI trebuie să adreseze o scrisoare președinției care să confirme că, în cazul în care Consiliul aprobă acest text în prima lectură, după revizuirea juridico-lingvistică, Parlamentul va aproba poziția Consiliului în a doua lectură.

Înainte de aceasta, confirmarea acordului politic va fi transmisă în ședința Consiliului de Mediu din 5 martie 2020, după traducerea textului în toate limbile oficiale.

Această directivă va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »