Acasă Politic CCR dezbate sesizarea împotriva desemnării ca premier a lui Orban în aceeași...

CCR dezbate sesizarea împotriva desemnării ca premier a lui Orban în aceeași zi cu ședința pentru învestirea Guvernului Orban 2 

DISTRIBUIȚI
foto:bistritaexpress.ro

153381 – 18022020 –  CCR va dezbate luni, 24 februarie, sesizarea depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, împotriva desemnării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul instituției.

Dezbaterea va avea loc în aceeași zi în care este programat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului votul de învestitură al Guvernului Orban 2.

Săptămâna trecută, CCR a transmis un semnal foarte important că nu va tergiversa calendarul pentru alegerile anticipate, stabilind un termen foarte strâns, de doar patru zile pentru transmiterea punctelor de vedere în vederea soluționării sesizării depuse de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, care au contestat desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban drept candidat la funcția de premier.

Diligența Curții Constituționale este importantă, pentru că de luni, 10 februarie, odată cu transmiterea de către Ludovic Orban a solicitării de învestitură la Parlament, a început să curgă termenul constituțional de 60 de zile în care președintele poate dizolva Legislativul dacă acesta respinge două solicitări de învestire a unui guvern.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale în această speță, președintele Klaus Iohannis a arătat că nu există niciun blocaj instituțional în urma nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru și a precizat că atribuția de a desemna candidatul la funcția de șef al guvernului este aparține, în mod propriu și exclusiv, președintelui României, ea nefiind partajată cu o altă autoritate publică.

Președintele a subliniat că, dacă ar fi acceptate criticile contestatarilor, o persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură din funcția de prim-ministru nu ar mai putea ocupa niciodată această funcție, la fel cum nici miniștrilor demiși prin respectiva procedură nu le-ar mai fi permis vreodată să fie membri ai guvernului, lucru care ar contraveni Constituției și jurisprudenței CCR. El a dat exemplu desemnarea lui Emil Boc ca premier de către Traian Băsescu în decembrie 2009, deși guvernul său fusese demis prin moțiune de cenzură în octombrie același an.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.