Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană a publicat propunerile pentru revizuirea metodologiei politicii de extindere

Comisia Europeană a publicat propunerile pentru revizuirea metodologiei politicii de extindere

MAE: Analiza revizuirii metodologiei de extindere ”trebuie gestionată în paralel cu avansarea proceselor de aderare în curs, fără (...) să blocheze sau să întârzie procesele de aderare în curs”

DISTRIBUIȚI

 153278 – 05022020 – Comisia Europeană a publicat astăzi, 5 februarie 2020, Comunicarea „Enhancing the accesion process – A credible EU perspective for the Western Balkans” („Consolidarea procesului de aderare – O perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest”), cuprinzând propunerile sale pentru revizuirea metodologiei politicii de extindere. Documentul trasează liniile principale de acțiune propuse de Comisia Europeană în acest proces. a prezentat o propunere de impulsionare a procesului de aderare la UE, astfel încât acesta să fie mai credibil, cu o orientare politică mai puternică, mai dinamic și mai previzibil.

Cele trei direcții de acțiune a UE în politica de vecinătate vizează consolidare a procesului de aderare, menținerea recomandărilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania și pregătirea summitului UE-Balcanii de Vest de la Zagreb din luna mai.

Consolidarea procesului de aderare – O perspectivă credibilă de aderare la UE pentru Balcanii de Vest

Un proces mai credibil: Procesul de aderare trebuie să se bazeze atât pe încredere, care trebuie să fie reciprocă, cât și pe angajamente clare din partea Uniunii Europene și a Balcanilor de Vest. Ar trebui consolidată credibilitatea prin acordarea unei atenții și mai mari reformelor fundamentale, începând cu statul de drept, funcționarea instituțiilor democratice și a administrației publice, precum și a economiei țărilor candidate. Atunci când țările partenere îndeplinesc criteriile obiective, statele membre convin să treacă la etapa următoare a procesului, respectând abordarea bazată pe merite.

O orientare politică mai puternică: Natura politică a procesului de aderare impune o orientare politică mai puternică și o implicare la cele mai înalte niveluri. Comisia propune creșterea oportunităților de dialog politic și în materie de politici la nivel înalt prin intermediul organizării periodice de summituri între UE și Balcanii de Vest, precum și prin contacte ministeriale intensificate. Mai mult, statele membre ar trebui să fie implicate în mod mai sistematic în monitorizarea și revizuirea procesului. Toate organismele instituite în temeiul Acordului de stabilizare și de asociere se vor concentra mult mai mult pe aspectele și pe reformele politice cheie, în timp ce conferințele interguvernamentale vor oferi o orientare politică mai puternică în ceea ce privește negocierile.

Un proces mai dinamic: Pentru a imprima un nou dinamism procesului de negociere, Comisia propune gruparea capitolelor de negociere în șase clustere tematice: elemente fundamentale; piața internă; competitivitatea și creșterea economică favorabilă incluziunii; agenda verde și conectivitatea durabilă; resursele, agricultura și coeziunea; relațiile externe. Negocierile vor fi deschise la nivel de cluster – după îndeplinirea criteriilor de deschidere –, și nu la nivel de capitol individual. Negocierile privind elementele fundamentale vor fi deschise primele și vor fi închise ultimele, iar progresele înregistrate în ceea ce le privește vor determina ritmul global al negocierilor. Intervalul de timp dintre deschiderea unui cluster și închiderea capitolelor în mod individual ar trebui să fie limitat, de preferință la un an, depinzând în totalitate de progresul reformelor.

Un proces mai previzibil: Comisia va oferi mai multă claritate cu privire la ceea ce așteaptă UE de la țările implicate în procesul de aderare în diferitele etape ale procesului. Aceasta va clarifica, de asemenea, care vor fi consecințele pozitive ale obținerii de progrese în materie de reforme și, totodată, care vor fi consecințele negative atunci când nu se vor înregistra progrese.

Pentru a încuraja reformele care necesită eforturi, Comisia va defini mai riguros condițiile stabilite pentru evaluarea progresului candidaților și va oferi stimulente clare și concrete de interes direct pentru cetățeni. Stimulentele ar putea include integrarea accelerată și integrarea progresivă („phasing-in”) în politici distincte ale UE, pe piața UE și în programele UE – asigurându-se condiții echitabile, precum și creșterea finanțării și a investițiilor. Cu cât candidații avansează pe calea reformelor interne, cu atât mai temeinic vor avansa în procesul de aderare. În același timp, Comisia propune măsuri mai ferme de sancționare în mod proporțional a oricărei stagnări sau a oricărui regres considerabil ori prelungit pe calea punerii în aplicare a reformelor și a îndeplinirii criteriilor procesului de aderare. Negocierile ar putea fi suspendate în anumite domenii sau, în cazurile cele mai grave, ar putea fi suspendate complet, iar capitolele deja închise ar putea fi redeschise. Ar putea fi întrerupt sau retras accesul la beneficiile care decurg dintr-o integrare mai strânsă, cum ar fi accesul la programele UE, iar domeniul de aplicare și intensitatea finanțării UE ar putea fi adaptate în sensul reducerii acestora.

Etapele următoare

Comisia speră că statele membre vor adopta propunerea, în paralel cu deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania, înaintea summitului Uniunea Europeană-Balcanii de Vest din 6-7 mai. În pregătirea summitului, Comisia va examina modalități de promovare a investițiilor, a integrării socio-economice și a statului de drept în regiunea Balcanilor de Vest.

Ministerul român al Afacerilor Externe a luat notă de propunerile Comisiei Europene și salută reafirmarea valorii geostrategice a extinderii Uniunea Europeană, ca investiție într-o Europă unită, puternică și stabilă. ”Din perspectiva României, avansarea și consolidarea politicii de extindere rămân esențiale pentru credibilitatea UE, pentru succesul proiectului european, dar și pentru afirmarea rolului global al UE, care începe în vecinătatea sa imediată”.

MAE împărtășește evaluarea Comisiei Europene conform căreia avansarea politicii de extindere şi a perspectivei apartenenței la UE a statelor candidate reprezintă un instrument care răspunde intereselor politice, economice şi de securitate ale Uniunii, fiind, în egală măsură, un motor de transformare și reformare care contribuie la întărirea stabilității, prosperității şi securității şi impulsionează procesul de reconciliere în regiune.

”Propunerile Comisiei Europene vor fi analizate în continuare, în contextul discuțiilor la nivelul Consiliului UE, astfel încât rezultatul reflecției să se concretizeze prin măsuri de eficientizare a procesului de aderare şi să permită parcurgerea mai accelerată a etapelor de negociere, cu respectarea deplină a angajamentelor Uniunii Europene în raport cu statele vizate de procesul de aderare, pe baza meritelor acestora şi a realizării reformelor necesare.

MAE reiterează faptul că derularea procesului de reflecție privind revizuirea metodologiei extinderii trebuie gestionată în paralel cu avansarea proceselor de aderare în curs, fără ca acest exercițiu să blocheze sau să întârzie procesele de aderare în curs. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul pentru adoptarea cât mai curând posibil, înaintea Summit-ului de la Zagreb privind Balcanii de Vest (7 mai 2020), a deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord, în linie cu poziția sa consecventă de sprijin pentru acest obiectiv la nivelul Consiliului UE, inclusiv pe durata mandatului României ca Președinție a Consiliului UE, în semestrul I 2019”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației de la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.