Acasă Externe Cooperare bilaterală privind  prezervarea identității minorității germane din România

Cooperare bilaterală privind  prezervarea identității minorității germane din România

DISTRIBUIȚI

 153423 – 21022020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 20 februarie 2020, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. În mod simbolic, vizita are loc exact în ziua aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, la 20 februarie 1880, ceea ce pune în valoare aprecierea ambelor părți pentru caracterul strategic al relațiilor româno-germane. În același timp, este prima vizită externă bilaterală a șefului diplomației române de la preluarea mandatului.

Cu prilejul vizitei, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut întrevederi cu omologul său german Heiko Maas și cu șeful Administrației Prezidențiale Stephan Steinlein.

Pe agenda discuțiilor au figurat teme legate de relația bilaterală și aspecte de interes comun de pe agenda europeană, regională și internațională.

Șeful diplomației române a subliniat, cu acest prilej, caracterul privilegiat, de natură strategică al relațiilor dintre România și Republica Federală Germania. A apreciat dinamica dialogului politico-diplomatic și a relațiilor economice, Germania fiind primul partener comercial și al treilea investitor în economia românească, și exprimând interesul părții române pentru impulsionarea suplimentară a cooperării bilaterale.

Cei doi miniștri de externe au evaluat stadiul foarte bun al dialogului bilateral referitor la minoritatea germană din România, din cadrul Comisiei guvernamentale mixte privind problematica minorității germane din România. Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, cu acest prilej, politicile statului român care au ca obiectiv prezervarea identității minorității germane din România din punct de vedere cultural, lingvistic, social şi al conservării patrimoniului material. În acest context, a subliniat că acest instrument de cooperare bilaterală reprezintă un model demn de urmat și de către alte state. În acelasi timp, ministrul Maas a mulțumit în mod deosebit părții române pentru asigurarea, de către România, la cele mai înalte standarde, a drepturilor persoanelor aparținând minorității germane.

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu omologul german a cuprins, de asemenea, un schimb de vederi cu privire la prioritățile de pe agenda Președinției R. F. Germania la Consiliul Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului 2020. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat întreaga deschidere a României pentru o cooperare cât mai strânsă cu Germania în pregătirea și în derularea Președinției germane a Consiliului UE. Totodată, a expus poziția României privind negocierile Cadrului Financiar Multianual, subliniind importanța unor alocări corespunzătoare pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.

Cei doi miniștri de externe au exprimat puncte de vedere convergente cu privire la importanța strategică a politicii de extindere, fiind reiterată susținerea României pentru o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, necesitatea racordării europene a statelor din Vecinătatea Estică, relația cu Rusia.

Cu privire la Republica Moldova, ministrul român de externe a subliniat importanța continuării politicii stricte de condiționalități îndreptate spre obiectivul reluării reformelor în spirit european. Cei doi miniștri au convenit asupra unui dialog consolidat româno-german cu privire la Republica Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit obiectivul legitim al României de aderare la spațiul Schengen, evidențiind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare și contribuția importantă a României la securitatea UE. În acest sens, a subliniat că funcționalitatea spațiului Schengen nu va fi completă fără aderarea României.

Cei doi miniștri au discutat și despre perspectivele Inițiativei celor Trei Mări, ministrul Aurescu exprimând susținerea României pentru Germania să devină stat participant cu drepturi depline în Inițiativă.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, fiind remarcată convergența pozițiilor română și germană.

Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru susținerea Germaniei pentru aderarea României la OCDE.

Ministrul român de Externe a transmis condoleanțele sincere ale părții române pentru victimele atacului armat de la Hanau și condamnarea fermă a acestor acte, precum și urările de recuperare pentru cei răniți.

De asemenea, a mulțumit părții germane pentru sprijinul acordat pentru repatrierea cetățenilor români din zone afectate de coronavirus.

În cadrul întrevederii cu omologul german, cei doi șefi ai diplomațiilor au făcut un schimb de copii ale documentelor din anul 1880 prin care cele două state au stabilit relațiile diplomatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.