Acasă Economie Impunerea unor ținte în cazul achizițiilor publice ecologice

Impunerea unor ținte în cazul achizițiilor publice ecologice

DISTRIBUIȚI

153418 – 21022020 – Ieri a avut loc, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a doua sesiune a grupului de lucru în cadrul Proiectului GPP-STREAM, proiect care își propune prin obiectivele și rezultatele sale să promoveze achizițiile publice ecologice în România.

Proiectul face parte din programul Interreg Europe care ajută guvernele regionale și locale din Europa să dezvolte și să furnizeze politici mai bune și mai consolidate. Proiectul se adresează autorităților publice și politicilor din țările partenere care cooperează între ele cu obiectivul comun de a promova eco-inovarea, eficiența resurselor și creșterea ecologică.

Bugetul total al proiectului este de 1.413.145 euro și este gestionat de cei opt parteneri din cele cinci state membre ale UE (România, Italia, Spania, Bulgaria și Franța), iar lider al proiectului este Italia, prin Regiunea Autonomă Friuli Venezia Giulia.

Printre obiectivele proiectului se numără identificarea, colectarea și familiarizarea cu cele mai bune practici și instrumente de sprijin pentru adoptarea unor achiziții publice ecologice orientate spre eficiența resurselor în cadrul organismelor responsabile de instrumentele de politică,  îmbunătățirea integrării obiectivelor și acțiunilor APE (Achiziții Publice Ecologice) în cadrul programelor de finanțare și al planurilor sectoriale/de dezvoltare, dar și îmbunătățirea capacității administrațiilor naționale, regionale și locale de a-și alinia acțiunile în vederea îmbunătățirii implementării APE.

Discuțiile grupului de lucru au condus către ideea necesității impunerii unor ținte în cazul achizițiilor publice ecologice, pentru a fi putea fi atinse atât de autoritățile publice centrale, dar și de autoritățile publice locale. De asemenea, s-a adus în discuție creșterea numărului de categorii de servicii din ghidul APE și urgentarea elaborării unui plan național de achiziții publice ecologice, care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.

La acest grup de lucru au participat, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale Apele Române, ai Autorității pentru Digitalizarea României, ai Curții de Conturi și ai Primăriei București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.