Acasă Uncategorized Ministrul Aurescu a pledat pentru consolidarea politicilor care au contribuit la...

Ministrul Aurescu a pledat pentru consolidarea politicilor care au contribuit la sustenabilitatea proiectului european

România susține reducerea decalajului digital, investițiile europene în regiunile dezavantajate, deplina funcționarea a Pieței Interne, formularea unei strategii industriale a UE și asigurarea unei tranziții juste și echitabile spre neutralitate climatică

DISTRIBUIȚI
General Affairs Council Roundtable (250220, Bruxelles)

153483 – 25022020 –

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 25 februarie 2020, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Pe agenda reuniunii au figurat pregătirea reuniunii Consiliului European din 26-27 martie 2020, politica de extindere și procesul de stabilizare și asociere (prezentarea propunerii Comisiei Europene privind noua metodologie de extindere), adoptarea mandatului de negociere privind relațiile UE – Regatul Unit post-Brexit și programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2020.

În intervenția sa referitoare la agenda în domeniul economic a viitorului Consiliu European, ministrul Aurescu a accentuat susținerea României pentru obiectivele de consolidare a pieței unice digitale, cu accent pe reducerea decalajului digital, stimularea investițiilor europene în regiunile dezavantajate, asigurarea unei funcționări depline a Pieței Interne, precum și importanța formulării unei viitoare strategii industriale a UE și a asigurării unei tranziții juste și echitabile spre neutralitate climatică, cu luarea în considerare a situațiilor diferite din punct de vedere economic și social ale statelor membre.

În cadrul reuniunii CAG, miniștrii au aprobat mandatul de negociere al Comisiei Europene privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea României pentru mandatul de negociere, apreciind că acesta reflectă liniile strategice agreate anterior la nivelul Consiliului European, precum și elementele din Declarația Politică încheiată odată cu Acordul de retragere. A evidențiat, totodată, necesitatea obținerii unui acord cuprinzător și ambițios cu Regatul Unit, care să permită continuarea cooperării strânse într-o arie largă de domenii. În context, șeful diplomației române a apreciat că “adoptarea rapidă a mandatului de negociere la nivelul Consiliului transmite un semnal puternic Regatului Unit privind determinarea noastră de a demara cât mai rapid negocierile, în scopul atingerii unui acord substanțial, benefic ambelor părți.”

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că eforturile echipei de negociere se vor concretiza prin obținerea unui rezultat corect și echitabil pentru toate statele membre, în deplină concordanță cu interesele cetățenilor europeni. A reiterat importanța unei voci unitare și coerente a Uniunii în viitorul proces de negociere. ,,Interesele cetățenilor români vor rămâne în centrul priorităților noastre. Vom urmări cu precădere ca viitoarele aranjamentele în domeniul mobilității să fie guvernate de principiile reciprocității depline și nediscriminării”, a subliniat ministrul român al afacerilor externe.

De asemenea, în cadrul reuniunii CAG, Comisia Europeană a prezentat metodologia propusă privind eficientizarea procesului de extindere. Cu referire la această tematică de discuție, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reafirmat susținerea fermă a României pentru avansarea procesului de extindere, în conformitate cu principiul meritelor proprii a candidaților. A pledat pentru o acțiune coordonată la nivel UE care să asigure menținerea credibilității, transparenței și eficienței acțiunii UE, având în vedere și valoarea strategică a procesului de extindere. Bogdan Aurescu a arătat că eficientizarea metodologiei privind extinderea nu trebuie să ducă la blocarea sau la întârzierea proceselor de negociere pentru aderare aflate în curs și nici în ce privește adoptarea deciziilor privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.

În cadrul reuniunii a existat și un schimb de opinii pe marginea Programului de lucru al Comisiei pentru anul 2020. În contextul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a salutat prioritățile anunțate de Comisia Europeană prin Programul de lucru, arătând că acestea sunt în conformitate cu obiectivele din Agenda Strategică a Uniunii pentru 2019-2024 și exprimând disponibilitatea de susținere a Comisiei în implementarea acestora. Ministrul Bogdan Aurescu a pus accent pe importanța consolidării acelor politici care au contribuit la sustenabilitatea proiectului european, precum consolidarea Pieței Unice, adoptarea unui Cadru Financiar Multianual echilibrat, asigurarea funcționalității depline a spațiului Schengen sau consolidarea acțiunii externe a Uniunii, inclusiv în raport cu vecinătatea imediată și prin politica de extindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.