Acasă Politic Ministrul slovac de Externe: ”Politica română privind minorităţile ar putea fi luată...

Ministrul slovac de Externe: ”Politica română privind minorităţile ar putea fi luată drept model în Europa”

DISTRIBUIȚI

153385 – 19022020 – Ministrul Afacerilor Externe şi Europene, Miroslav Lajcak, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat marți în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Bogdan Aurescu că ”politica română privind minorităţile ar putea fi luată drept model în Europa”.

Lajcak a vorbit despre prezența minorității slovace în România și faptul că guvernul României ”a creat cele mai favorabile condiții pentru a-și păstra identitatea, limba și cultura, și sunt recunoscători pentru asta”.

La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că ”atât minoritatea slovacă din România, cât și comunitatea românească din Slovacia sunt foarte bine integrate în societate, ceea ce evidențiază caracterul deschis, tolerant al țărilor noastre și credem că este un model care ar trebui să fie urmat și de alte state. Etnicii slovaci din România și cetățenii români care trăiesc și lucrează în Slovacia reprezintă un liant deosebit și puternic al relației dintre țările și societățile noastre”.

Ministrul slovac a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, discuțiile vizând consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda europeană și regională.

Președintele României a evocat excelența relației dintre cele două țări, clădită pe afinități de ordin istoric și cultural și pe interese convergente în plan politic, economic și securitar. În context, cei doi înalți demnitari și-au exprimat angajamentul pentru continuarea consolidării relației bilaterale, inclusiv a dialogului politic.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Miroslav Lajčák au apreciat modul în care cele două minorități naționale sunt integrate în societatea română, respectiv cea slovacă, acestea contribuind substanțial la dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări.

De asemenea, au mai fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană și regională, cu accent pe situația din Balcanii de Vest. În context, cei doi interlocutori și-au exprimat speranța că propunerea Comisiei Europene de revizuire a metodologiei privind politica de extindere va contribui la eficientizarea procesului de aderare. Totodată, Președintele României și ministrul slovac au reiterat sprijinul pentru deschiderea cât mai rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Macedonia de Nord și Albania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.