Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentul European nu acceptă proiectul de buget al UE propus de președintele...

Parlamentul European nu acceptă proiectul de buget al UE propus de președintele Consiliului European: Ne mai lipsesc 230 de miliarde de euro

DISTRIBUIȚI
(190912) -- BRUSSELS, Sept. 12, 2019 (Xinhua) -- European Parliament President David Sassoli hosts a press conference about Brexit and other topic issues in Brussels, Belgium, Sept. 12, 2019. (Photo by Riccardo Pareggiani/Xinhua) 张铖已审,+32499848042

153390 – 19022020 – Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a afirmat că legislativul european respinge în continuare proiectul de buget al Uniunii Europene avansat de președintele Consiliului European, Charles Michel, șeful PE făcând aceste declarații în urma unor întrevederi între Michel și liderii grupurilor politice din Parlamentul European, anunță Calea Europeană.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Parlamentul European, ”mai sunt multe de făcut” în ce privește bugetul multianual al Uniunii Europene, acesta afirmând că este o distanță de ”230 de miliarde de euro” între ce dorește Parlamentul și ce a propus președintele Consiliului European.

În acest moment rămânem despărțiți de 230 de miliarde. În cele două întâlniri pe care le-am avut astăzi cu președintele Consiliului European Charles Michel, am confirmat poziția unanimă a Parlamentului față de proiectul pe care l-a prezentat sâmbătă. Suntem încă departe de o propunere acceptabilă. Sperăm că va fi o versiune mai ambițioasă a Consiliului de la care să pornească negocierile”, a spus David Sassoli, după întâlnirea ce a avut loc înaintea summitului extraordinar al liderilor europeni din 20 februarie.

Conform unui document obținut de CaleaEuropeană.ro și care reprezintă varianta de lucru a concluziilor Consiliului European extraordinar din 20 februarie, propunerea lui Michel se referă la un buget de 1.094 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani, reprezentând 1,074% din VNB-ul fiecărui stat membru. Această variantă bugetară se situează peste cea a fostei președinții finlandeze – de 1,07% din VNB – propunere oricum respinsă de statele membre. Această propunere reflectă o alocare aflată sub cea cuprinsă de Comisia Europeană în propunerea sa de buget din 2018 (1,11%) și mult sub dorința politică a Parlamentului European (1,3%). Bugetul propus de Charles Michel cuprinde reduceri de 11 miliarde de euro din cadrul politicii de coeziune și mai cuprinde tăieri în ce privește piața unică, migrația, securitatea și apărarea, vecinătatea și administrația publică europeană. Reducerea cu 11 miliarde de euro a finanțării pentru rubrica ”coeziune și valori” se regăsește în plus la noile priorități privind mediul și la resursele naturale unde sunt încadrate politicile maritimă, de pescuit și agricultură.

În schimb, Parlamentul European a avertizat săptămâna trecută că nu își va da consimțământul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 dacă acesta nu reflectă ambițiile Uniunii Europene.

Eurodeputații au cerut încă din mandatul anterior, în baza propunerii Comisiei Europene din 2018 privind viitorul buget pe termen lung, o alocare de 1,3% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru. Această solicitare este peste propunerea de 1,11% a executivului de la Bruxelles, pentru a permite finanțarea adecvată a noilor priorități, dar și a politicilor tradiționale, precum și pentru a suplini retragerea Marii Britanii din UE, care cotiza la vistieria europeană cu aproximativ 75 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani.

De asemenea, vinerea trecută, președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis că propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 prezentată de către Charles Michel, președintele Consiliului European, este ”nesatisfăcătoare”.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre.

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Noul Cadru Financiar Multianual ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »