Acasă Externe Agenda Europeana UE cere statelor membre un răspuns coordonat la răspândirea coronavirusului

UE cere statelor membre un răspuns coordonat la răspândirea coronavirusului

DISTRIBUIȚI

153508 – 27022020 – Uniunea Europeană a cerut statelor membre să-şi coordoneze răspunsurile la răspândirea coronavirusului şi să evite abordările divergente, conform Reuters.

”Toate statele membre trebuie să ne informeze despre planurile lor de pregătire”, a spus comisarul european pentru sSnătate, Stella Kyriakides, vorbind într-o conferinţă de presă la Roma alături de ministrul italian de resort, Roberto Speranza.

Ea a mai afirmat că răspândirea coronavirusului în Italia şi în Europa constituie „un motiv de îngrijorare”, dar că „nu ar trebui să cedăm panicii”.

Stella Kyriakides a anunţat că Uniunea Europeană va emite informaţii pentru călători legate de coronavirus. Potrivit acesteia, ”trebuie evitate abordările divergente”, executivul comunitar fiind pregătit să coordoneze răspunsurile ţărilor membre.

”Europa încă este în faza de izolare”, a estimat comisarul european, care le-a cerut tuturor statelor membre să-şi revizuiască „procedurile contra pandemiilor”, să informeze şi să se coordoneze cu Bruxellesul în legătură cu planurile lor de acţiune.

În legătură cu o misiune ştiinţifică comună a UE şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a sosit luni în Italia, Kyriakides a spus că studiul de caz italian va ”contribui major la înţelegerea modului de propagare a virusului, la ţinerea sub control a expansiunii sale şi la furnizarea unui sprijin mai bun întregii Europe”.

”Trebuie să facem faţă unei situaţii în care persistă numeroase întrebări (privind virusul) – originea sa şi modul de răspândire”, a declarat comisarul european pentru Sănătate.

Stella Kyriakides a lansat un apel la vigilenţă în faţa ”riscurilor informării eronate, dezinformării şi declaraţiilor xenofobe, care nu ajută deloc şi pun sub semnul întrebării activitatea autorităţilor publice”.

Reprezentanta Comisiei Europene a salutat decizia ţărilor vecine Italiei de a nu-şi închide frontierele cu aceasta, care în opinia sa ar fi fost o măsură disproporţionată şi ineficientă, dar şi iniţiativa preşedinţiei croate a Consiliului UE de a desfăşura reuniuni periodice ale miniştrilor sănătăţii, pentru „menţinerea contactelor la nivel ştiinţific şi a discuţiilor pe plan politic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.