Acasă Economie Centrul ELI-NP de la Măgurele a început primul experiment care folosește un...

Centrul ELI-NP de la Măgurele a început primul experiment care folosește un braț al laserului

DISTRIBUIȚI

 153796-19032020 – Proiectul celui mai puternic laser din lume a trecut într-o nouă etapă. Centrul ELI-NP de la Măgurele a început primul experiment care folosește un braț al laserului. La centrul internațional de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) au început experimentele pentru studiul interacției pulsurilor laser de mare putere cu materia.

Acest prim experiment este rezultatul planificărilor si cercetărilor realizate de echipa ELI-NP în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizica în 2018, de la Ecole Politechnique, IZEST, Franța.

Experimentul are în vedere studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe.

Pentru acest experiment se folosește un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul în desfășurare demonstrează performanta atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.