Acasă Externe Scrisoare comună referitoare la adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de...

Scrisoare comună referitoare la adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina

DISTRIBUIȚI

147638 – 15092017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria,  Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017.

Acest demers comun are în vedere interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaționale relevante în domeniu.

În cadrul scrisorii se susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Reamintim, de asemenea, că protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană. Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere considerăm esențială respectarea dreptului la educație în limba română pentru toate formele de învățământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale.

România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituțional, economic și de a contribui la eforturile internaționale de sprijin, în coordonare cu partenerii noștri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.