Acasă Politic USR cere Parlamentului sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru pragul la abuzul...

USR cere Parlamentului sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru pragul la abuzul în serviciu 

DISTRIBUIȚI

 148109 – 12102017 – USR a solicitat Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților să sesizeze Comisia de la Veneția din partea Parlamentului pentru a obține o interpretare oficială cu privire la raportul acestei instituții despre introducerea unui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu. USR a adresat această cerere în contextul în care Parlamentul va discuta o recomandare a CCR pentru introducerea unui prag valoric pentru această infracțiune. USR susține necesitatea de a obține o interpretare oficială din partea Comisiei de la Veneția asupra acestui raport, astfel încât eforturile Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei să se concretizeze într-un proiect normativ compatibil cu ultimele evoluții și recomandări europene în domeniu.

Această comisie trebuie să pună de acord legislaţia românească cu deciziile Curţii Constituţionale, printre acestea fiind şi decizia numărul 392/2017 a CCR, în care se precizează că ”legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim” rezultate din comiterea infracţiunii în serviciu.

”Având în vedere dorința coaliției de guvernare PSD-ALDE de a institui un prag pentru abuzul în serviciu, bazându-se pe decizia Curții Constituționale care interpretează în mod eronat raportul Comisiei de la Veneția, am hotărât să solicităm Parlamentului să înainteze o adresă oficială către Comisia de la Veneția ca să ne clarifice prevederile privind pragul la abuzul în serviciu. USR nu susține introducerea unui prag pentru această infracțiune, deoarece de multe ori prejudiciul abuzului în serviciu nu poate fi cuantificat în bani, dar consecințele faptei sunt foarte grave pentru societate”, a explicat senatorul USR George Dircă.

Solicitarea USR, realizată la iniţiativa senatorului George Dircă, vine în contextul în care, la sfârşitul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Panos Kakaviatos, a precizat pentru ziarul ”Adevărul” că raportul asupra relaţiei dintre responsabilitatea ministerială politică şi cea penală se referă exclusiv la situaţia miniştrilor, iar pragul respectiv nu este unul financiar, decisivă fiind natura faptei și nu gravitatea prejudiciului cauzat prin abuzul în serviciu. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, nu şi la altor infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.