Acasă Externe România, Bulgaria, Serbia și Grecia își continuă cooperarea regională la nivel înalt 

România, Bulgaria, Serbia și Grecia își continuă cooperarea regională la nivel înalt 

DISTRIBUIȚI

148988 – 10122017

Premierul Mihai Tudose a participat în perioada 8 – 9 decembrie la a doua întâlnire cvadrilaterală România – Bulgaria – Serbia – Grecia. La reuniunea desfășurată la Belgrad au participat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, premierul Greciei, Alexis Tsipras, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Subiectele abordate de oficialii din cele patru țări au vizat, în primul rând, cooperarea regională, din perspectiva intereselor comune de asigurare a prosperității și securității. În acest sens, discuțiile au vizat cooperarea pe proiecte de infrastructura de transporturi și energetică, dar și proiecte pentru valorificarea potențialului de dezvoltare economică existent. Un loc important, în cadrul convorbirilor, l-au ocupat subiectele de politică regională, subliniindu-se sprijinul și interesul comun pentru înaintarea Serbiei pe drumul european.

”Graniţele Serbiei cu UE sunt reprezentate de noi: de Grecia, de Bulgaria, de România. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comună, prin schimburile culturale, prin studenţii sârbi care învaţă la Timişoara, prin construcţia de drumuri, de autostrăzi, de infrastructură energetică, de infrastructură de IT, apoi aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei ţări ale UE prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Poate nu `sprijinit` e cuvântul, ci de a-i uşura şi de a-i facilita, atât pe preşedinţia bulgară, cât şi apoi, în 2019, pe preşedinţia română, tot ceea ce înseamnă ajutor şi îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei faţă de UE”, a declarat premierul Tudose într-o conferinţă de presă comună, susținută la finalul Reuniunii cvadrilaterale.

De asemenea, șeful Executivului român a arătat că întâlnirile de acest tip reușesc să determine găsirea unor soluții comune pentru orice tip de problemă întâmpinată de cele patru state. În acest sens, s-a stabilit ca la aceste întâlniri să participe și miniștrii de profil ai celor patru țări, în funcție de problematica dezbătută.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, totodată, că următoarea reuniune în format de patru va avea loc în luna martie, la Bucureşti.

Prima reuniune cvadrilaterală România – Bulgaria – Serbia – Grecia s-a desfăşurat în Bulgaria, la Varna, la începutul lunii octombrie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.