Acasă Externe Agenda Europeana România vrea buget multianual

România vrea buget multianual

DISTRIBUIȚI

149362 – 12012018 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, în această săptămână, la conferința la nivel înalt cu tema „Perspective pentru viitorul nostru – Elaborarea cadrului financiar multianual“, organizată de Comisia Europeană în pregătirea dezbaterii de către colegiul comisarilor a politicii pe termen lung în ceea ce privește bugetul Uniunii Europene.

Evenimentul găzduit, la Bruxelles, de Centrul European de Strategie Politică, s-a bucurat de o largă participare, reunind o serie de personalități marcante precum președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru Locuri de Muncă, Creștere Economică, Investiții și Competitivitate, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Günther H. Oettinger, comisarul pentru Politica Regională, Corina Creţu, președintele Grupului la Nivel Înalt pentru Resurse Proprii, Mario Monti, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii şi agenţii europene, precum şi ai autorităţilor naţionale.

Conferinţa deschide ultima etapă a pregătirilor pentru următorul cadru financiar multianual, înaintea întâlnirii informale a liderilor europeni programată pentru luna februarie şi a prezentării unei propuneri legislative de către Comisia Europeană, în luna mai 2018. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a susținut o prelegere în cadrul panelului „Creșterea flexibilității financiare în vederea abordării noilor priorități“, evidenţiind importanța organizării de dezbateri publice, care să contribuie la elaborarea de politici și instrumente capabile să răspundă dorințelor cetățenilor.

Victor Negrescu a arătat, în intervenţia sa, că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene ar trebui să fie fundamentată pe o evaluare a funcționalității actualului cadru financiar, subliniind necesitatea conturării unui cadru care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii.

„Pledăm în favoarea elaborării unui cadru financiar multianual simplificat, transparent și flexibil, care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene. În acest sens, susținem menţinerea unor alocări financiare adecvate pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care şi-au demonstrat capacitatea de se adapta circumstanțelor în continuă schimbare, precum şi eficiența în oferirea unui răspuns adecvat cerințelor și așteptărilor cetățenilor“, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

De asemenea, Victor Negrescu a reiterat faptul că viitorul buget european va fi unul dintre dosarele-cheie pe care România le va gestiona pe durata exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

„În calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România intenționează promovarea unui dialog consolidat cu toate statele membre și cu instituțiile europene, în vederea atingerii unui acord politic echilibrat pe acest dosar deosebit de important în definirea viitorului Uniunii Europene. Astfel, pe lângă participarea activă la dezbaterile de la Bruxelles, România va realiza un non-paper de poziție privind cadrul financiar multianual post-2020 și va organiza, în perioada următoare, mai multe conferințe în țară și străinătate pentru a-și prezenta viziunea și obiectivele pe acest subiect“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.