Acasă Social Poluarea de pe Mureș a fost neutralizată

Poluarea de pe Mureș a fost neutralizată

DISTRIBUIȚI

145803 – 16042018 –Poluarea cu ulei produsă vineri pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.

Unda de poluare de pe râul Mureș cauzată de Termocentrala Iernut a fost neutralizată, anunță ”Apele Române”. La intervenția au participat și echipe de la Administrațiile Bazinale de Apă – Crișuri, Banat, Jiu, Olt și Someș-Tisa, care au aprovizionat suplimentar echipele de intervenție cu materiale și baraje absorbante.Inițial în zona localității Teiuș (Alba) s-a creat un baraj din rulouri absorbante, pentru blocarea emulsiei uleioase.

De asemenea, ISU a instalat un barajului din rulouri absorbante în localitatea Șibot (Alba), tot pentru stoparea  emulsiei uleioase. Alte trei baraje din rulouri absorbante dublate cu estacade pe o lungime de 100 ml la circa 25 – 30 ml distanță unul de celălalt în formă conică, au fost motate în amonte de captarea de apă a termocentralei Mintia (Hunedoara), unde s-a intervenit cu materiale, granule și prafuri absorbante pe zonele de liniștire dintre cele trei baraje.

Astăzi, 16 aprilie 2018, s-a constatat că în aval de această salbă de baraje absorbante nu mai sunt vizibile nici pete compacte de ulei și nici măcar irizații, drept care  se poate considera că unda de poluare a fost neutralizată, evitându-se efectul tranfrontalier al poluării, râul Mureș fiind inclus în acordul bilateral România – Ungaria.

Pentru siguranță, de astăzi, s-a început instalarea unei salbe de două baraje cu rulouri absorbante primite de la A.B.A. Banat dublate cu estacade, în localitatea Căpruța, comuna Bârzava, județ Arad, lângă Săvârșin, la circa 130 km de localitatea Mintia.

În județul Hunedoara, pentru stoparea poluării pe râul Mureș, în zona confluenței râului Mures cu râul Caian, au fost montate trei baraje din rulouri absorbante în completare, la barajul din tronsoane de estacade montat sâmbătă.

Reamintim că vineri, 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K si MOL Turbine 46K), pe râul Mureș, aval 100 m de Termocentrala Iernut, județul Mureș. Cantitatea estimată era de o tonă.

Conform Fișelor de Produs, uleiul de turbină nu conține PCBs si PCTs (bifenil policlorurati si trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului.

Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureș, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km și o lățime de cca 70-80 metri liniari.

Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.

Administrația Bazinală de Apă Mureș a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezență a irizațiilor de ulei mineral.

După constatarea efectuată la fața locului de către specialiștii A.N. „Apele Române” s-a întocmit un Proces – Verbal în care s-a menționat existența unei contravenții la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.