Acasă Anchete Bucuresti: „Baietii destepti” din energie isi vad linistiti de afaceri chiar sub...

Bucuresti: „Baietii destepti” din energie isi vad linistiti de afaceri chiar sub nasul ministrului Varujan Vosganian

DISTRIBUIȚI

72839 – 25082008 – În ultima vreme, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezintă presei performanţe ale sectorului hidroenergetic, o realitate mult prea înflorită pentru specialiştii din acest domeniu. De exemplu, voit sau nu, ministrul Vosganian prezenta recent un material în care se arăta că hidrocentralele de la Porţile de Fier au produs trei miliarde de KWh în condiţiile în care debitele medii ale Dunării au fost între 3.700 şi 4.200 metri cubi pe secundă. Domnul ministru nu specifică însă că această producţie ar fi fost mult mai mare dacă Grupul nr. 5, grav avariat, nu ar fi fost scos din exploatare încă din 4 ianuarie a.c. şi, după spusele specialiştilor, va mai sta ceva vreme pentru că, din varii motive, nici până la această dată piesele distruse nu au fost comandate de reprezentanţii V.A. TECH, compania elveţiană care s-a ocupat de modernizarea grupurilor hidroenergetice. 

    Mai mult, domnul ministru nu spune şi faptul că situaţia se va înrăutăţi pentru că şi Grupul nr.6 a fost oprit, paletele fiind distruse. Acestea prezintă fisuri şi au dispărut bucăţi de material după ce fuseseră reparate în 2005 după o soluţie „garantată” de specialiştii V.A. TECH în ciuda opoziţiei vehemente a specialiştilor români. Întrebarea firească este dacă domnul ministru Vosganian este informat în legătură cu aceste grave aspecte, în frecventele întâlniri pe care domnia sa le are cu directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, Dacă domnul director Oprea omite aceste informaţii, atunci de ce directorul de cabinet al ministrului, Puiu (Dumitru) Cocea, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica SA, nu îi aduce la cunoştinţă lui Varujan Vosganian aceste lucruri? Oare acesta i-a spus ministrului că Hidroelectrica, deşi produce cea mai mare cantitate de electricitate după 2003, are cel mai mic grad de umplere în lacuri, iar pentru a livra energia „băieţilor deştepţi” cumpără energie electrică de la termocentralele Paroşeni şi Deva?!

Există multe voci din minister care susţin că Puiu Cocea este preocupat în ultima vreme să crească salariul domnului director Traian Oprea pentru a-şi rotunji indemnizaţia sa, să solicite directorilor din societăţile comerciale ale ministerului, unele chiar cu pierderi financiare, cum este Termoelectrica, să sponsorizeze tot felul de fundaţii şi să convingă directorii de companii şi societăţi să participe la „schimburi de experienţă”, a se citi excursiile organizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor în străinătate. Respectivele excursii sunt „organizate” de Pan-European Group şi Pan – European Conferances ltd. cu sedii în Geneva şi Londra, conduse de Victor Vanea şi Master Communication International (condusă de amicul domnului ministru, Răzvan Haritonovici). Contravaloarea excursiei la care participă domnii directori este achitată de societăţile pe care aceştia le conduc, preţurile fiind cel puţin duble decât cele practicate de cea mai scumpă agenţie de voiaj. De asemenea, la conferinţele organizate în ţară, printre sponsori găsim Energy Holding, Romelectro, Bursa Română de Mărfuri etc., aşa că nu ne mai întrebăm cum domnul ministru nu are curiozitatea să verifice ce se întâmplă pe piaţa „băieţilor deştepţi”.

Din surse ministeriale, de exemplu, am aflat că pe parcursul vizitei din Singapore, din perioada 17 – 23 octombrie 2007, Traian Oprea, aflându-se sub influenţa alcoolului, a produs un scandal chiar în miez de noapte, soldat cu intervenţia reprezentanţilor poliţiei care au intenţionat să-l aresteze pe tulburentul director. Situaţia a fost aplanată doar în urma intervenţiilor directorului Victor Vanea. Domnul Ion Pisc, liderul sindicatului Termoelectrica, şi ceilalţi participanţi ar putea confirma respectivele fapte. Interesant este că domnul director Oprea nu a păţit nimic în urma acestui scandal, el participând în continuare la alte deplasări, inclusiv în SUA. Iar acceste aspecte nu se opresc aici: Domnul ministru Vosganian şi-a mai promovat un colaborator, pe Constantin Ciornei Donighian, despre care oamenii din minister spun că rolul său este doar acela de a schimba directorii care nu respectă solicitările şefilor, transmise de obicei prin Puiu Cocea (ex: o sponsorizare a unei fundaţii, o afacere cu păcură, o firmă care repară conductele de transport a căldurii etc).Cu toate că o parte a presei a relatat despre contractele „băieţilor deştepţi”, domnul Ciornei nu a avut curiozitatea să verifice aspectele prezentate, deşi mereu afirmă că trebuie verificate toate informaţiile care relevă disfuncţii în activităţile societăţilor din cadrul ministerului. Atunci se pune întrebarea de ce în anul 2008 raportul Corpului de Control, redactat în urma analizei incidentelor tehnice produse în cadrul Hidroelectrica, în urma căruia a fost eliberat din funcţie directorul de exploatare Dragoş Zachia, nu menţionează nici un cuvânt despre incidentele grupurilor reabilitate de la Porţile de Fier, deşi Grupul nr. 5 era oprit, aşa cum arătam mai înainte, încă din data de 4 ianuarie 2008?! Sau poate domnul Puiu Cocea i-a solicitat lui Ciornei Donighian, în calitate de reprezentant al Consiliului de Administraţie al Transelectrica S.A., să declanşeze un control pentru a stabili cine este vinovat de avaria produsă în aprilie în staţia Cernavoda, care a condus la oprirea celor două grupuri nucleare, caz în care am dori şi noi să cunoaştem vinovaţii şi măsurile dispuse de domnul ministru Vosganian. Cu aşa profesionişti nu credem, stimaţi cititori, că vom stopa actele de corupţie din domeniul hidroenergetic. Cerem decizionalilor din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor să clarifice cât mai curând spusele lui Traian Oprea care, în frecventele sale stări bahice, afirmă că oferă sume enorme de bani şefilor, având asigurată protecţia! www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.