Acasă Uncategorized Beijing: Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) condamna cenzura presei din China

Beijing: Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) condamna cenzura presei din China

DISTRIBUIȚI

 – 93348 – 29082010 – Cand vestea ca opt turisti din Hong Kong au murit dupa un asediu de ostatici in Filipine in aceasta saptamana, furia si condamnarea au curs in intreaga lume. Dar Departamentele Centrale de Propaganda ale regimul chinez au ordonat mass-media din tara sa evite orice raportare negativa pe aceasta tema. Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) sustine ca regimul communist interzice raportarea de stiri care ar putea perturba relatiile bilaterale cu Filipine.

 Jurnalistilor li s-a ordonat sa raporteze numai declaratiile oficiale ale Ministerului de Externe. Potrivit

FIJ, regimul chinez a emis patru restrictii cu privire la raportarea mass-media locala in aceasta luna.

 

La 19 august, regimul a impus un embargo total de raportare, dupa o explozie soldata cu victime in regiunea de nord-vest, Xinjiang. Agentia oficiala de stiri, Xinhua a raportat ca fost cauzata de o bomba, insa jurnalistilor locali le-a fost ordonat sa nu republice rapoartele Xinhua, si nici  pe ale lor. Observatorul FIJ pentru drepturile presei din Beijing, Serenade Woo, declara ca aceste restrictii sunt ingrijoratoare. Serenade Woo, FIJ, Beijing: “Este complet abolit dreptul publicului de a cunoaste si sfintenia vietii umane. Suntem profund ingrijorati de acest lucru si protestam impotriva interdictiei”.

Anterior, regimul chinez a limitat raportarea unei probleme de siguranta alimentara. Aceasta implica dezvoltarea prematura a copiilor care consumau laptele pentru sugari produs de compania Synutra, din China. Regimul a ordonat presei interne sa nu raporteze ca Synutra a fost suspectata, si au anuntat apoi investigatii, declarand compania nevinovata. Serenade Woo, FIJ Beijing: “Suntem dezamagiti si infuriati de acest lucru. Acest lucru are de a face cu vieti omenesti. Are nevoie ea intr-adevar de o restrictie? Interdictia nu munai ca opreste clarificarea problemei, dar creste, de asemenea, panica publica”.

La data de 9 august, FIJ a raportat ca regimul le-a interzis jurnalistilor sa se deplaseze intr-o regiune din nord-vestul Chinei, unde alunecarile de teren au ucis cel putin 1.000 de oameni. Serviciul de monitorizare a libertatilor presei a indemnat regimul chinez sa ridice restrictiile de raportare si sa sustina dreptul publicului la informatie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.