Acasă Uncategorized Bucuresti: Bancherii recomanda investitia in dolari

Bucuresti: Bancherii recomanda investitia in dolari

DISTRIBUIȚI

 – 93346 – 29082010 – Dobanzile la economiile in lei au scazut, iar unii specialisti spun ca aurul, care a oferit castiguri mari pana acum, s-ar putea sa nu mai fie o investitie la fel de rentabila in viitor. In schimb, dolarii ar putea oferi randamente frumoase in viitor, potrivit rapoartelor bancare.  Specialistii Bancii Comerciale Romane, cei ai ING, Reiffeisen Bank si Unicredit par sa fi ajuns la un consens in ceea ce priveste evolutia lelui in raport cu dolarul american. Acestia mizeaza pe o

 crestere a cursului leu/dolar in viitorul apropiat, singurele date care nu corespund la nivelul bancilor fiind rastimpul in care se va produce deprecierea, scrie DailyBussines.ro. Astfel,

ING Bank Romania preconizeaza o depreciere puternica a leului fata de moneda americana, atat in acest an, cat si in 2011. Pentru finele acestui an estimam o cotatie de 3,5 lei/dolar, iar pentru sfarsitul lui 2011 vedem un nivel de 3,7 lei/dolar, a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

 

La randul lor, specialistii Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca in circa sase luni (in primul trimestru al lui 2011), cotatia va ajunge la 3,83 lei/dolar, fata de 3,3 lei/dolar cat este in prezent. Asta inseamna ca investitorii in dolari ar avea de castigat nu mai putin de 18% din plasament, daca ar cumpara acum dolari si ar vinde in primavara anului viitor.

Totodata, cel mai recent raport al BCR estimeaza ca leul se va deprecia acut in raport cu moneda americana peste doi ani. Banca intrevede un curs mediu de 3,9 lei/dolar in 2012, fata de 3,2 lei/dolar in 2011 si 2010.

Unicredit Tiriac vede pentru finele acestui an o cotatie de 3,44 lei/dolar si un nivel mediu leu/dolar de 3,33. Pentru 2011 Unicredit estimeaza ca situatia leului se va inrautati in raport cu dolarul, perechea valutara urmand sa atinga o medie de 3,44 lei/dolar.

Investitorii in dolari ar avea asadar de castigat pana la 20%, daca vor cumpara acum dolari si ii vor vinde lunile viitoare, potrivit prognozelor analistilor locali.

Potrivit anticiparilor ING, plasamentele in dolari pot aduce un castig de 5% pana la finele anului si unul de 11% pana la sfarsitul lui 2011, din diferenta de curs.

Pe de alta parte, specialistii BCR intrevad o crestere cu circa 20% a dolarului fata de leu, insa intr-un interval de peste doi ani, adica pana la finele lui 2012.

Principalul motiv pentru care dolarul s-ar putea aprecia in raport cu leul este ca economia americana isi revine mult mai repede decat cea locala, ceea ce incurajeaza investitiile in dolar, a explicat Dragos Cabat, membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.