Acasă Uncategorized Bucuresti: Bolnavii cronici, in pericol de a nu-si mai putea continua tratamentul

Bucuresti: Bolnavii cronici, in pericol de a nu-si mai putea continua tratamentul

DISTRIBUIȚI

93361 – 30082010  Bolnavii cronici se tem ca vor ajunge sa nu isi mai poata continua tratamentul din cauza ca asigurarile de sanatate vor acoperi doar medicamentele ieftine.

Modificarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a listei de medicamente pentru bolnavii cronic a starnit controverse pe tema introducerii coplatii de 125%. Diferenta pentru pacienti este aceea ca nu vor mai primi gratuit medicamentele originale, mai scumpe, ci unele generice – copii mai iefine ale celor dintai, sustine dr. Lucian Duta, presedintele CNAS.

 

 

„Fiecare medicament are pe piata mai multe generice, care contin aceeasi substanta activa recomandata pentru aceeasi afectiune si care pot fi de pana la sapte ori mai ieftine decat originalul. In felul acesta, CNAS va putea acoperi costul tratamentelor pentru mai multi pacienti”, explica Duta.

Presedintele CNAS spune ca tot ce trebuie sa faca bolnavii pentru a se trata gratuit este sa shimbe medicamentele scumpe cu unele mai ieftine. Pe de alta parte, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Cezar Irimia, afirma ca pacientii au fost mintiti de CNAS si ca, de fapt, coplata va fi de 125%.

Noua lege a compensarii medicamentelor a intrat in vigoare de la 1 iulie 2010 si prevede ca acestea se compenseaza dupa cea mai ieftina substanta activa dintr-o clasa dintr-o clasa de medicamente. Legea viza doar medicamentele de pe listele A si B, suportate de CNAS 90%, respectiv 50%. De la 1 septembrie, legea urmeaza sa se extinda si la medicamente de pe listele C1 si C3, suportate de CNAS 100%, destinate bolnavilor cronici. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.