Acasă Uncategorized Bucuresti: Cetatenii considera ca mass-media este o sursă credibila de informatii despre...

Bucuresti: Cetatenii considera ca mass-media este o sursă credibila de informatii despre coruptie

DISTRIBUIȚI

93233 – 25082010 – Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în calitate de partener al Asociaţiei “Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă” –  Agenda 21 anunţă finalizarea studiului “Percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din instituţiile publice: cauze, practici, prevenire”, activitate înscrisă în cadrul proiectului “Corupţia ne priveşte pe toţi”.

Scopul acestui studiu a fost acela de a contribui la măsurarea percepţiei cetăţenilor asupra fenomenului corupţiei din România, de a propune o interpretare a datelor obţinute, din perspectiva eticii şi a integrităţii funcţionarilor publici, precum şi de a identifica rolul cetăţenilor în prevenirea faptelor de corupţie.

Studiul a fost realizat în perioada 28 aprilie – 25 mai 2010, prin anchetă pe bază de interviu, informaţiile fiind obţinute din 1200 de chestionare aplicate în cele 5 judeţe implicate în proiect (Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov şi Neamţ şi municipiul Bucureşti – sectorul 6).

Rezultatele studiului au reliefat că frecvenţa cu care cetăţenii merg la diferite instituţii şi autorităţi publice în vederea rezolvării unei probleme este destul de scăzută, 50,3% merg mai rar de o dată pe an sau niciodată la primărie. În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36,9% dintre respondenţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală, în timp ce procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%. Alte exemple de cazuri de corupţie identificate: tratament discriminatoriu şi nepotism (2,52%), achiziţii publice şi utilizarea nejustificată a banilor publici (2,52%), cazuri de corupţie în care au fost implicaţi actori locali sau reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, politicieni (21%)

De asemenea, faptele de corupţie ca darea şi luarea de mită, cel mai des prezentate şi în mass-media au fost cel mai uşor de identificat: 93,6%, respectiv 88,3% dintre cetăţeni au spus că le consideră fapte de corupţie.

Referitor la sursele de informare cu privire la corupţie, mass-media se află pe primul loc ca sursă credibilă în furnizarea informaţiilor despre corupţie, fiind astfel menţionată de 73,54% dintre cetăţeni. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.