Acasă Uncategorized Bucuresti: Consiliul Concurentei blocheaza infiintarea celor doua mari companii energetice

Bucuresti: Consiliul Concurentei blocheaza infiintarea celor doua mari companii energetice

DISTRIBUIȚI

92798 – 10082010 – Consiliul Concurentei a decis sa amane emiterea deciziilor privind constituirea celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, din cauza contestatiilor depuse la Registrul Comertului de catre sindicate si persoane fizice care sunt actionari de la Fondul Proprietatea. Practic, Consiliul Concurentei a cerut Ministerului Economiei completarea formularelor de notificare, dupa care va fi reluata analiza.”Vom lua o decizie atunci cand vor fi eliminate toate obstacolele.

 

 

 

Totul depinde de Ministerul Economiei si de cat de repede vor fi rezolvate problemele de la Registrul Comertului”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Euractiv. Din momentul in care este reluata, analiza poate sa dureze cateva luni.

Termenul initial anuntat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse la Registrul Comertului au blocat investigatiile. Acum, Videanu este pus in situatia sa amane pentru o data incerta fuziunea societatilor din sectorul energetic. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele de la Registrul Comertului, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliul Concurentei.

„Autoritatea de concurenta a apreciat ca, atat modificarile intervenite in structura operatiunilor de concentrare economica, ulterior datei la care notificarile au devenit efective, cat si suspendarea pentru o perioada nedeterminata a Procesului de Fuziune al companiilor implicate, conduc la crearea unei situatii de incertitudine cu privire la informatiile continute in formularele de notificare, fiind astfel afectate conditiile care au determinat declararea ca efective a notificarilor”, precizeaza Consiliul Concurentei. Potrivit acestuia, o analiza bazata pe informatiile avute la dispozitie in prezent ar conduce la o evaluare incorecta a compatibilitatii operatiunilor notificate cu mediul concurential normal, deoarece nu se poate aprecia momentul si contextul in care concentrarile economice vor fi implementate.

Guvernul a aprobat la inceputul anului infiintarea celor doua companii, Electra si Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica, exploatare a minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.