Acasă Uncategorized Bucuresti: Fa-te sepepist, mai nene…

Bucuresti: Fa-te sepepist, mai nene…

DISTRIBUIȚI

 

93202 – 24082010 – La SPP, functia bate in sfarsit gradul. Daca in 2007, seful institutiei castiga mult mai putin decat adjunctul sau, situatia s-a schimbat radical anul trecut. In declaratiile datate aprilie 2009, directorul institutiei, generalul Lucian Pahontu, afirma ca a incasat 164.844 de lei, in timp ce unul dintre cei doi adjuncti ai sai, generalul Alexandru Burian, sustinea ca a primit pentru serviciile prestate 135.000 de lei. In declaratiile de avere intocmite in 2007, directorul SPP, Lucian Pahontu, afirma ca a incasat un salariu de 80.238 de lei, in vreme ce adjunctul Alexandru Burian recunostea ca, in anul precedent, primise un salariu cu o treime mai mare decat superiorul sau, in jur de 110.000 de lei.

 

Romania a fost, din multe puncte de vedere, tara tuturor posibilitatilor. In sistemul bugetar au existat inechitati grave, nereglementate legislativ, in ce priveste principiul retribuirii in functie de importanta si cantitatea muncii depuse. Din cauza unui sistem de salarizare depasit se observa cu mirare ca adjunctul unui ministru, cum ar fi de pilda cel de la Interne, putea castiga intr-un an de trei ori mai mult decat seful institutiei. Un procuror, cu o vechime in bransa de cativa ani, ridica acelasi salariu ca ditamai ministrul Justitiei. Generalii din sistemele militare ii compatimesc pe sefii lor civili pentru salariile pe care le primesc.

Potrivit Reporteri.ro, in 2008 era o alta discrepanta uluitoare: in cadrul aceleasi institutii militare, adjunctul castiga mai mult decat seful, desi ambii erau militari. Cazul in discutie privea conducerea Serviciului de Protectie si Paza si anume, pe seful acestuia, Lucian Silvan Pahontu, si unul dintre adjunctii sai, Alexandru Burian. Si unul si celalalt au gradul de general maior, adica general cu doua stele. Potrivit CV-ului postat pe site-ul institutiei, Lucian Pahontu este nascut in 1964 si a absolvit, in 1987, Scoala militara de ofiteri activi, profilul transmisiuni, indeplinind de atunci diferite functii in cadrul Ministerului de Interne. In decembrie 2005 a fost numit director al Serviciului de Protectie si Paza. Alexandru Burian este nascut in 1956 si a absolvit Scoala de ofiteri activi din Sibiu. A lucrat dupa aceea in MApN, iar din 1999 in Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI, fosta “Doi si un sfert”. De la 1 ianuarie 2006, a preluat functia de adjunct al directorului SPP, pentru activitati de informatii. Prin urmare, atat Pahontu cat si Burian sunt militari de cariera, primul avand o vechime neintrerupta in serviciul militar de 20 de ani, iar cel de-al doilea de circa 25 de ani.

Consultand declaratiile de avere ale celor doi, se remarca faptul ca generalul Burian castigase cu aproape o treime mai mult decat seful sau, generalul Pahontu. Astfel, in declaratia de avere pe care a intocmit-o in 2007, Alexandru Burian scria ca in anul precedent, adica 2006, a castigat 110.000 de lei. In acelasi an de referinta – 2006, generalul Pahontu a primit o remuneratie de doar 80.238 de lei. Situatia s-a schimbat radical anul trecut. In declaratia de avere completata pe data de 7.05.2009, Burian afirma ca a incasat in anul anterior 135.000 de lei, in vreme ce declaratia generalului Pahontu, datata tot 7.5.2009, consemna un venit de 164.844 de lei. Prin urmare, s-a reparat o inechitate, astfel ca si in Romania s-a ajuns ca vechiul principiu de conducere in sistemele militare – “functia bate gradul” – sa fie reflectata in nivelul de salarizare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.