Acasă Uncategorized Bucuresti: In memoria Parintele Galeriu, la sapte ani de la disparitie

Bucuresti: In memoria Parintele Galeriu, la sapte ani de la disparitie

DISTRIBUIȚI

92793 – 09082010 – Zeci de înalţi prelaţi şi feţe bisericeşti de la Protoieria Sectorului 2 din Capitală au răspuns luni invitaţiei primarului Neculai Onţanu de a rememora, la Primăria Sectorului 2, marea personalitate şi harul de sfânt al părintelui Galeriu, alături de numeroşii invitaţi care păstrează vie în memorie semnul divin reprezentat de un curcubeu aşezat ca o aură în jurul soarelui, apărut din senin pe cer, la înmormântarea sa.

La şapte ani de când Părintele Galeriu s-a mutat la cele veşnice (pe 10 august 2003, chiar în postul Sfintei Marii), răstimp nesecat de aducere aminte despre iubirea şi profunda sa credinţă, Primăria Sectorului 2 a găzduit expoziţia „Părintele Galeriu – Astăzi”, organizată de primarul Neculai Onţanu împreună cu preoţii de la Biserica „Sfântul Silvestru”.

Pe simezele Galeriei „Dialog”, de la parterul Primăriei Sectorului 2, vizitatorii au putut descoperi tablouri cu portretul părintelui Galeriu, zugrăvit în 16 ipostaze, din care elementul definitoriu sunt mâinile sale de sfânt, obsesive şi dătătoare de pace sufletească, dincolo de figura lumească, uşor înceţoşată de paleta pictorului.

Alături de tablouri, veghează câteva cărţi şi obiecte de cult ce au aparţinut părintelui, precum şi 28 de icoane de praznic de la Biserica Sfântul Silvestru, lăcaşul unde, vreme de 29 de ani, părintele Galeriu a fost preot paroh.

Reamintim că, la înmormântarea sa din ziua de 13 august 2003, puţin după prânz, în coasta Bisericii „Sf. Silvestru”, timp de mai bine de un ceas, până ce sicriul a fost purtat spre mormânt, deasupra bisericii a stăruit, sus în jurul soarelui, pe un cer cu desăvârşire senin, un curcubeu circular pe care fotografiile nu-l pot reda în toată tainica lui splendoare, dar care a rămas adânc întipărit în memoria miilor de creştini veniţi să-şi ia rămas bun de la cel mai de seamă predicator ortodox român a secolului XX.

Părintele Constantin Galeriu (numele de buletin: Costachi Galeri) s-a născut la 21 noiembrie 1918, în satul Răzeşi, comuna Răcătău, judeţul Bacău, iar între 1930 şi 1938 a urmat Seminarul „Sf. Gheorghe” din Roman, apoi Facultatea de Teologie din Bucureşti (absolvită în 1942, cu lucrarea de licenţă îndumnezeirea omului, sub îndrumarea lui Nichifor Crainic). Hirotonit la biserica „Zlătari”, a fost preot în satul Podul Văleni din comuna Poenarii Burchii, judeţul Prahova, apoi la biserica „Sf. Vasile” din Ploieşti, iar în ultimii 30 de ani la biserica „Sf. Silvestru” din Bucureşti (unde a început să slujească regulat de la 1 mai 1975). A fost căsătorit din 1943 cu Argentina-Cristina Vărgatu şi a devenit tatăl a patru băieţi: Narcis, Rodion, Ciprian, Serafim. Dintre volume publicate, amintim: Jertfa şi răscumpărare (1973; reed. 1991), Dialoguri de seară. Părintele Galeriu în dialog cu Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Sorin Dumitrescu (1991), Tâlcuiri la mari praznice de peste an: 22 de modele omiletice (2001), tâlcuiri la „Tatăl Nostru” (2002), Cu Părintele Galeriu între Geneză şi Apocalipsă. Convorbiri realizate de Dorin Popa (2002), Cartea celor nouă Fericiri (2004) etc., la care se adaugă un mare număr de studii şi articole publicate în periodice din ţară şi din străinătate (Ortodoxia, Glasul Bisericii, Studii Teologice, Mitropolia Banatului Revista Pedagogică, România liberă, Ziua, Contemporanul). www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.