Acasă Uncategorized Bucuresti: Liceenii vor studia disciplina optionala „Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor

Bucuresti: Liceenii vor studia disciplina optionala „Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor

DISTRIBUIȚI

93251 – 25082010 – Din anul şcolar 2010-2011, elevii de liceu vor putea studia disciplina opţională „Administrarea calculatoarelor şi a reţelelor”.  Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a aprobat,  prin Ordinul de ministru nr. 4.720/24 august 2010, programa şcolară pentru această  disciplina opţională. Opţionalul, pus la dispoziţie de Cisco prin memorandumul semnat între cele două instituţii, poate fi utilizat în sistemul de învăţământ ca ofertă centrală de curriculum la decizia şcolii (CDS).

Iniţiativa vine ca urmare a angajamentului pe care Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, l-a luat în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Cisco. În cursul lunii octombrie 2009,  secretarul de stat a iniţiat un grup de lucru pentru introducerea cursurilor Cisco în liceele teoretice. „Mi-am luat un angajament nu doar în faţa Cisco, dar şi a elevilor şi profesorilor care aşteptau această ofertă educaţională. A fost un proiect pe care mi l-am asumat şi pe care l-am dus până la capăt.  Am convingerea că opţionalul va fi apreciat, pentru că oferă absolvenţilor avantaje clare în integrarea pe piaţa forţei de muncă. Mai mult, competenţele dobândite ca urmare a absolvirii cursului, completează cu succes achiziţiile dobândite pe parcursul şcolarităţii elevului, astfel încât să fie pregătit pentru provocările ulterioare”, a declarat Oana Badea.

Disciplina se poate studia în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, 1 oră/săptămână, pe durata unui an, în cadrul curriculumului la decizia şcolii (CDS), pentru filierele teoretică şi vocaţională, la toate specializările. Opţionalul oferă posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informaţiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea şi utilizarea acestora. Competenţele dobândite prin studiul acestui opţional oferă absolvenţilor de liceu teoretic şi vocaţional un sprijin în dezvoltarea competenţelor pentru secolul XXI. Pentru liceele care aleg acest opţional, conţinutul opţionalului va fi disponibil online, în mai multe limbi, ceea ce oferă posibilitatea utilizării lui în învăţământul bilingv sau cel pentru minorităţile naţionale. Cursul este tradus în limbule maghiară, germană, franceză, italiană, rusă, poloneză, spaniolă, portugheză, turcă, arabă, greacă, hindi şi japoneză.  La finalul cursului elevii au posibilitatea să susţină un examen care, în condiţiile promovării, le oferă o certificare recunoscută internaţional în domeniul administrării şi utilizării calculatoarelor (desktop şi laptop), funcţionării şi securităţii reţelelor de calculatoare. Conţinutul cursului este aliniat cu următoarele calificări: CompTIA A+ (SUA) şi EUCIP IT Administrator (UE).

Programul Cisco Networking Academy a fost iniţiat ca urmare a semnării, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cisco. Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, în curriculumul obligatoriu din învăţământul profesional şi tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare şi testare online precum şi formarea instructorilor.  La rândul său, Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un număr de 8 calificări din învăţământul preuniversitar: electronist reţele de telecomunicaţii, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician de telecomunicaţii, tehnician în automatizări, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructură reţele telecomunicaţii, administrator reţele locale şi de comunicaţii, analist programator. De la implementarea acestui program, 218 profesori/instructori au fost certificaţi pentru a preda IT Essentials 1 şi 2. Alte 105 instituţii de învăţământ din toată ţara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco,  sunt autorizate să ofere cursuri  în cadrul programului Cisco Networking Academy. Nu în ultimul rând, începând din anul şcolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din România şi din străinătate. Ca urmare a obţinerii de fonduri europene, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a introdus versiunea în limba română pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.