Acasă Uncategorized Bucuresti: Moscopol nu a acceptat să devină “cântăreţul puterii comuniste”

Bucuresti: Moscopol nu a acceptat să devină “cântăreţul puterii comuniste”

DISTRIBUIȚI

92820 – 10082010 – Tudor Gheorghe este unul dintre putinii artisti autohtoni care a pus si va pune intodeauna in valoare cele mai frumoase bogatii ale culturii muzicale romanesti. Astfel, pe data de 12 octombrie 2010, incepand cu orele 19.00, maestrul va pune in scena o reprezentatie care va cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul celor doua legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc si Jean Moscopol. Este vorba de “Cavalerii Felinarelor Tarzii”, spectacol care face parte din cea de-a doua editie a Festivalului Artelor Bucuresti.

Pe Moscopol cineva l-a sfătuit să-şi valorifice talentul muzical şi să facă nişte înregistrări. Din acel moment, muzica a devenit profesia sa. Jean Moscopol nu a fost căsătorit niciodată. Artistul a debutat la barul „Zissu”, de pe Şerban Vodă. Făcea epigrame pe moment celor de la masă, îi dispunea. A publicat si o carte de epigrame: „101 răutăţi”. În perioada aceea a apărut şi în filmul „O noapte furtunoasă„, el interpretând rolul şansonetistului care cânta la grădina de vară „Union”. Tot atunci a făcut înregistrări pe primele plăci de gramofon şi a debutat la radio.

După război, concepţiile lui politice fiind în totală contradicţie cu regimul care se instala, nu a acceptat să devină cântăreţul noii puteri de la Bucureşti. Astfel ca a trecut oceanul şi s-a stabilit în America, la New York.

În anii ’70, cu sprijinul lui Aristide Buhoiu, directorul ziarului „Universul„, a înregistrat o serie de cântece. Lansarea lor s-a facut la Bucureşti, în 1993. Lui îi aparţin melodii precum „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă sara?”, „Mână, birjar” şi „Tot ce-i românesc nu piere”, pe care maestrul Tudor Gheorghe le va canta in maniera sa unica in cadrul spectacolului „Cavalerii felinarelor tarzii”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.