Acasă Uncategorized Bucuresti: Procesul de descentralizare a spitalelor a ajuns la final

Bucuresti: Procesul de descentralizare a spitalelor a ajuns la final

DISTRIBUIȚI

92861 – 11082010 – Până în prezent, descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în procent de 98%. În 36 de judeţe procesul a fost finalizat în totalitate.  Din cele 373 unităţi sanitare care trebuiau descentralizate, a fost transferat către autorităţile locale un număr de 364, informează Ministerul Sănătăţii.

“Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va transforma sistemul sanitar într-unul mai eficient şi care va aduce mai multă echitate şi sustenabilitate, dar şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că actuala echipă a Ministerului Sănătăţii a reuşit numai în două luni, din data de 10 iunie de când au fost publicate în MO actele normative privind derularea procesului de descentralizare,  ceea ce nu s-a reuşit în şase ani de când se discută despre acest subiect.

“Am demonstrat că acolo unde este voinţă lucrurile se pot urni de pe loc chiar şi într-un sistem greu încercat în ultimii 20 de ani, anchilozat în anumite cutume”, a mai spus Cseke Attila.

Există deocamdată nouă unităţi sanitare la care nu au fost semnate protocoalele de predare –primire de către autorităţile locale. Dintrea acestea un număr de patru sunt spitale judeţene- Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Judeţean de Urgenţă Rm. Vâlcea şi Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani. Dacă transferurile  celor nouă unităţi sanitare nu vor fi realizate săptămânile următoare se va face o analiză pe fiecare unitate în parte, după care se va decide asupra modului în care vor funcţiona sau dacă acestea vor mai rămâne în circuit.

Descentralizarea  nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. Ministerul Sănătăţii îşi consolidează rolul firesc, acela de strateg şi formator de politici publice, şi va ceda rolul de administrator comunităţilor care cunosc şi sunt aproape de nevoile cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Prin transferul către autorităţile locale va creşte autonomia spitalelor din punct de vedere managerial.  Autorităţile locale au în administrare logistică, financiară şi umană tot ceea ce înseamnă unitate sanitară publică. Descentralizarea înseamnă şi că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia de concurs şi celelalte acte normative necesare funcţionării spitalelor după descentralizare.

Procesul de descentralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale deoarece actuala  formă de finanţare a spitalelor se va menţine. În acest sens, în continuare unităţile sanitare cu paturi se vor finanţa pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

La rectificarea bugetară care va avea loc până la sfârşitul lunii august vor fi achitate arieratele înregistrate de spitale până la data de 31 martie 2010, în valoare de 673 milioane RON, mai spus ministrul Sănătăţii. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.