Acasă Uncategorized Deva: Gata cu “pacea sociala”

Deva: Gata cu “pacea sociala”

DISTRIBUIȚI

Se anunata mari miscari de strada 93087 – 20082010 – Noile modificări ale Codului Muncii, diminuarea salariilor cu 25 la sută şi lipsa de dialog social între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor sunt doar câteva dintre motivele pentru care liderii de sindicat din judeţul Hunedoara anunţă că, în scurt timp, vor reîncepe protestele. Conform declaraţiilor secretarului general al Filialei Hunedoara a Cartel Alfa, Vasile Bujor, de această dată, protestele sindicale vor fi mult mai bine structurate,

 

 

 

După o scurtă perioadă de timp în care liderii de sindicat au dat impresia că, la nivel naţional, s-a instaurat “pacea socială”, mesajele din ultimele zile transmise Guvernului de reprezentanţii celor mai mari confederaţii sindicale din ţară readuc în prim-plan problemele sociale care macină societatea românească. Mai mult, în ultima perioadă, conform declaraţiilor liderilor de sindicat problemele sociale s-au acutizat, iar noile modificări ale Codului Muncii propuse de Guvern sunt „cireaşa de pe tort”.

Angajaţii îşi vor pierde siguranţa locului de muncă şi nu va mai exista nicio responsabilitate a angajatorului faţă de angajat. Acestea sunt, în opinia secretarului general Cartel Alffa, Filiala Hunedoara, doar câteva dintre “aberaţiile” propuse de reprezentanţii Guvernului, în noile modificări ale Codului Muncii.

De asemenea, el este de părere că, la această dată, Codul Muncii nu are nevoie de modificări fiind unul armonizat cu legislaţia europenă. “Dacă toate tipurile de posturi devin ziliere, înseamnă că nu mai există nicio responsabilitate a angajatorului pentru angajat. Toate responsabilităţile se transferă la angajat. Nu va mai exista siguranţa locului de muncă. Practic, toate contractele sa vor transforma în contracte pe durată determinată. De asemenea, nu va exista protecţia minimală pe care o dă aplicarea contractului colectiv de muncă”, a precizat Vasile Bujor. În aceste condiţii Bujor, spune că noile modificări propuse de Guvern la actualul Cod al Muncii sunt de neacceptat de către sindicate. „Actualul Cod al Muncii care se află în vigoare nu are nevoie de modificări. Toţi liderii de sindicat care au participat la discuţiile privind elaborarea acestui act normativ au reuşit să ajungă la o înţelegere cu ministrul Muncii care coordona, pe atunci, acel minister, iar Codul Muncii a fost agreat de către sindicate. Nu există niciun motiv pentru care să acceptăm aceste modificări”, a declarat secretarul general al Filialei Hunedoara a „Cartel Alfa”

Acţiunile de protest ale sindicatelor, care vor urma, se anunţă a fi mult mai bine elaborate, astfel încât impactul acestora să fie mult mai mare decât cel de până acum. În acest sens, vor avea loc discuţii în cadrul Consilului de Coordonare al filialelor sindicale teritoriale cu toţi liderii care aparţin de marile confederaţii sindicale. În urma acestor discuţii, vor fi elaborate strategii pe termen scurt şi mediu, astfel încât acţiunile de protest să fie mult mai bine coordonate. “Vor urma discuţii cu toţi liderii de sindicat care vor dori să participe la aceste acţiuni de protest şi vom încerca să ne organizăm astfel încât demonstraţiile de protest să aibă o forţă mai mare. Sunt sigur că în perioada imediat următoare vom asista, din nou, la ample mişcări de protest din partea sindicatelor”, a spus Vasile Bujor.

August este prima lună în care angajaţii din sistemul bugetar şi-au luat salariile reduse cu 25 la sută. În opinia secretarului general al Cartel Alfa Hunedoara, Vasile Bujor, abia acum angajaţii din instituţiile statului resimt măsurile de austeritate impuse de Guvern. Mai mult, acesta spune că există foarte mulţi bugetari care au luat salarii nete mai mici de 500 de lei. “Măsurile de austeritate impuse de Guvern au început să fie resimţite din plin de către bugetari. Practic, luna august a fost prima în care aceştia şi-au luat salariile diminuate. Sunt sigur că o mare parte dintre ei sunt nemulţumiţi şi vor participa la acţiunile de protest care vor fi organizate de sindicate”, a mai afirmat Bujor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.