Acasă Uncategorized Galati: Primaria Galati a ramas fara sediu

Galati: Primaria Galati a ramas fara sediu

DISTRIBUIȚI

92877 – 12082010 – Municipalitatea gălăţeană a semnat, la începutul săptămânii, procesul verbal de punere în posesie a sediului Primăriei Galaţi, cu Pierre Macri, descendentul familiei care a fost proprietara clădirii de la începutul secolului trecut, a anunţat, miercuri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, citat de Administratie.ro..
El a precizat că, din discuţiile purtate cu actualul proprietar, municipalitatea nu va plăti chiria retroactiv, pentru perioada cât a funcţionat în clădire, după ce proprietarul a câştigat definitiv imobilul în instanţă. Ciumacenco a spus că, săptămâna viitoare, reprezentanţii primăriei se vor întâlni cu proprietarul şi vor stabili dacă municipalitatea îşi va continua activitatea în clădirea respectivă prin plata unei chirii sau prin cumpărarea imobilului. Potrivit unor evaluări, acesta ar costa aproximativ 5.000.000 de euro.

Tribunalul Galaţi a dat câştig de cauză fostului proprietar al imobilului, după opt ani de procese, sentinţa fiind definitivă. Sediul în care se află Primăria Galaţi este o clădire cu elemente neoclasice şi baroce, care a fost construită în 1911 de Ilie Chimiş şi, timp de câteva decenii, aici a funcţionat „Grand Hotel”. După 1944, imobilul a devenit unul dintre sediile Partidului Muncitoresc, apoi sediul Consiliului Popular, iar după 1990 a devenit sediul Primăriei Galaţi.

În anul 2002, Pierre Macri, descendentul familiei care deţinuse „Grand Hotel”, a depus la primărie notificarea prin care cerea retrocedarea imobilului, dar a primit un răspuns abia după doi ani, când primarul Dumitru Nicolae a emis o dispoziţie prin care respingea revendicarea imobilului, din cauză că solicitantul nu demonstrase că ar fi moştenitorul foştilor proprietari şi nu făcuse dovada radierii unei ipoteci asupra imobilului, înscrisă la Creditul Funciar Urban Iaşi. În 2007, Tribunalul a anulat decizia primarului Galaţiului şi i-a recunoscut lui Macri calitatea de moştenitor, iar Oficiul de Cadastru a emis o adresă prin care certifica că situaţia imobilului nu este grevată de ipotecă.

Totuşi, în cazul retrocedării sediului primăriei, procesele au continuat. Instanţa de la Tribunalul Galaţi s-a pronunţat în 2009, când a dat o sentinţă favorabilă proprietarului de drept şi a dispus restituirea în natură a clădirii şi terenului aferent. Proprietarul a vrut iniţial ca primăria să plătească chirie pentru perioada tergiversărilor, anii 2007 – 2009, şi s-a gândit la o sumă de 40.000 euro pe lună, dar aceste probleme ar urma să fie discutate săptămâna viitoare. Primăria Galaţi a mai pierdut, prin revendicări, şi alte imobile, cum ar fi clădirea Căminului de bătrâni de pe strada Războieni, Casa Căsătoriilor, Maternitatea „Buna Vestire” şi Teatrul de Păpuşi, la toate plătind acum chirii costisitoare. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.