Acasă Uncategorized Geneva: ONU a cerut Romaniei elemente suplimentare referitoare la legislatia interna care...

Geneva: ONU a cerut Romaniei elemente suplimentare referitoare la legislatia interna care prevede eliminarea tuturor formelor de discriminare

DISTRIBUIȚI

92833 – 11082010 – Susţinerea celui de-al XIX-lea raport periodic al României privind aplicarea Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CERD) a avut loc la Geneva, în perioada 9 – 10 august 2010, informează Ministerul de Externe.Raportul redactat de România a fost transmis Secretariatului în anul 2008. Conform procedurii Comitetului pentru eliminarea formelor de discriminare rasială, acest raport este singurul raport oficial considerat de ONU drept document de lucru.

 

 

 

Intervenţiile membrilor delegaţiei române au urmărit prezentarea evoluţiilor survenite de la momentul transmiterii raportului (respectiv în perioada 2008 – august 2010). Au fost prezentate cadrul instituţional şi juridic privind combaterea discriminării din România, activităţile autorităţilor în vederea combaterii rasismului şi discriminării şi a proiectelor în acest sens.

Raportorul şi membrii Comitetului au apreciat deschiderea şi spiritul de dialog ale delegaţiei României şi au solicitat elemente suplimentare referitoare la legislaţia română în domeniu sau la situaţii concrete din ţară.

Membrii Comitetului au exprimat aprecieri pentru eforturile depuse de România în scopul soluţionării problemelor cu care se confruntă minoritatea romilor, subliniindu-se că aceasta este prezentă în toate statele europene, astfel că este necesară o abordare europeană şi combaterea politicilor discriminatorii ale „anumitor state europene”, în condiţiile în care romii sunt cetăţeni europeni, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. De asemenea, a fost apreciată recunoaşterea de către România a romilor ca victime ale Holocaustului.

De asemenea, România a fost felicitată pentru faptul că delegaţia sa, prezentă la lucrări, a fost condusă de un reprezentant al minorităţii maghiare, ceea ce arată că minoritatea respectivă nu este marginalizată.

Atât delegaţia României, cât şi membrii Comitetului au subliniat în cadrul dezbaterilor că aspecte cum ar fi autonomia teritorială nu fac obiectul Convenţiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială şi nu corespund mandatului Comitetului.

La încheierea sesiunii CERD vor fi adresate o serie de recomandări României privind aplicarea Convenţiei. Recomandările vor viza aplicarea de către România a Convenţiei pe parcursul următorilor doi ani, până la prezentarea următorului raport.

Anterior dezbaterii din cadrul CERD, au fost transmise Comitetului şi publicate pe pagina web a Comitetului două rapoarte ale ONG-urilor Romani Criss (referitor la situaţia romilor) şi Asociaţia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Iniţiativă Bolyai şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Ministerul Afacerilor Externe precizează că rapoartele respective nu au statut de documente de lucru ale ONU, nefiind asumate de către organizaţie sau de către Comitetul de experţi al Convenţiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. 

Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite la data de 21 ianuarie 1965 şi a intrat în vigoare la data de 4 ianuarie 1969. România a aderat la Convenţie la data de 15 septembrie 1970. Conform dispoziţiilor Convenţiei, statele membre trebuie să prezinte rapoarte privind măsurile adoptate la fiecare doi ani. Implementarea Convenţiei este monitorizată de un comitet compus din 18 experţi independenţi.

Raportul periodic al României la CERD, transmis Secretariatului Convenţiei în anul 2008, este, în fapt, o sumă de 4 rapoarte periodice (al 16-lea, 17-lea, 18-lea şi 19-lea) şi prezintă situaţia aplicării Convenţiei de către România în perioada 1999-2010. Conform Convenţiei, statele părţi au obligaţia de a prezenta rapoarte periodice privind aplicarea acesteia. 

Delegaţia României participantă la susţinerea celui de-al XIX-lea raport periodic al României privind aplicarea Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a fost condusă Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Din delegaţie au mai făcut parte: Ilie Dincă, secretar de stat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Romi, Attila Marko, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ai Agenţiei Naţionale pentru Funcţionarii Publici. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.