Acasă Uncategorized Rasnov: Incep marile bătălii la Rasnov

Rasnov: Incep marile bătălii la Rasnov

DISTRIBUIȚI

93284 – 26082010 – De vineri până duminică, Râşnovul va fi ocupat de trupele aliate franco-belgo-britano-ceho-sloveno-bulgaro-române. Cum trăiau soldaţii de altă dată, ce mâncau, cum şi mai ales cum luptau? Răspunsurile la aceste întrebări le puteţi descoperi în acest weekend la Râşnov. După Festivalul Internaţional de Film Istoric care a avut loc la Cetate, urmează un alt eveniment internaţional care va aduce la viaţă traiul militarilor din epoci demult apuse.

Festivalul de reconstituire istorică aflat la a doua ediţie va aduce în Oraşul Trandafirilor participanţi din mai multe ţări europene. Festivalul va începe viner, la orele 19.00, cu o revistă a trupelor, citirea unei proclamaţii, decorarea primarului şi a directorului festivalului cu medalia „Tradiţie Militară”, plus un marş pe străzile principale ale oraşului. Sâmbătă şi duminică ostaşii vor întinde tabără în curtea Cetăţii Râşnov, iar vizitatorii vor vedea cum se trăieşte în campanie, chiar vor putea gusta din mâncarea de război. Totodată, turiştii vor putea trăi pe viu trei războaie: o luptă din secolul al XVI-lea între cavalerii creştini şi turcii otomani, un război de pe vremea lui Napoleon I şi unul din Primul Război Mondial. Intrarea în Cetate va fi liberă, iar evenimentelese vor încheia târziu, după miezul nopţii.

De vineri, Râşnovul se întoarce în istorie prin intermediul celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional Istoric Academic „În numele Trandafirului” sau mai pe scurt festivalul de reconstituire Istorică. 150 de participanţi din şapte ţări alături de România vor prezenta straiele purtate de ostaşi în diferite vremuri, din Evul Mediu şi secolele XVIII şi XIX, precum şi armele folosite în acele timpuri. „Reînscenarea istorică reprezintă o cufundare în timp şi o mai uşoară percepere prin intermediul istoriei trăite. Reuşim să facem acest lucru cu nişte nebuni frumoşi îndrăgostiţi de o anumită perioadă istorică pe care încearcă să o aducă în faţa noastră. Nu sunt istorici, ci oameni cu diverse meserii, dar care sunt pasionaţi de istorie. Nu de date istorice, ci de iconografii şi lectura memorialistică”, ne-a explicat prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Nicolae Iorga”. Râşnovenii şi turiştii vor putea vedea o paradă a uniformelor, în seara de vineri, după citirea Proclamaţiei de către „Generalul de brigadă” Silvan Ionescu, urmând ca în celelalte două zile de festival să poată vedea lupte între diferite oşti, dar mai ales vor putea să vadă cum erau taberele de luptă, corturile şi mai ales cum mâncau oştenii. „Vom găti iahnia de cartofi care va fi servită numai în blide din lemn, pământ sau tinichea, se va bea din căni metalice. Aşa că nu vor putea fi văzute pahare din plastic, ceasuri la mâinile celor 150 de «oşteni», celulare sau alte invenţii ale zilelor noastre. Nici fotografii care vor avea acces pe câmpul de luptă nu vor avea aparate de ultimă modă”, a mai spus Silvan Ionescu. Pe lângă prezentarea diferitelor perioade din istoria militară vor fi organizate şi trei încleştări armate. una va fi din secolul al XVI-lea, dintre turcii otomani şi cavalerii creştini, alta dintre austrieci şi infanterişti francezi în perioada 1805 – 1818 şi cea de a treia va fi o bătălie din Carpaţi din Războiul cel Mare dintre Austria – Bulgaria – Germania lui Wilhelm al II-lea pe de o parte şi trupele aliate Franţa – Rusia – Bulgaria – România pe de altă parte. La rândul său, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov, istoricul Nicolae Pepene spune că se doreşte ca acest festival, ajuns deja la a doua ediţie, să devină o tradiţie în România. Evenimentul se va încheia cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor din armatele române şi austro-ungare din cimitirele săsesc şi român din Râşnov, dar şi la mormântul gol al Inimii Rebinei Maria de la Bran. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.