Acasă Uncategorized Rosia Montana: Muzica folk, parada militara, concursuri sportive si spectacol folcloric de...

Rosia Montana: Muzica folk, parada militara, concursuri sportive si spectacol folcloric de Ziua Minerului la Rosia Montana

DISTRIBUIȚI

93246 – 25082010 – Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi şi Dinu Olăraşu vor fi prezenţi, duminică, la Roşia Montană, la o ediţie specială a festivalului „Folk You”, cu prilejul Zilei Minerului. Evenimentul este organizat de Primăria Roşia Montană, împreună cu Consiliul Judeţean Alba, RoşiaMin şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Organizată în colaborare cu mai multe asociaţii neguvernamentale care susţin proiectul de exploatare a zăcământului auroargintifer, de la Roşia Montană, de către RMGC, sărbătoarea Ziua Minerului include şi a doua ediţie a Festivalului Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti, la care vor participa reprezentanţi din 12 astfel de comunităţi din Alba, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Printre oaspeţi se vor afla şi membrii asociaţiei Terra Dacica Aeterna, care, costumaţi în soldaţi daci şi romani, se vor înfrunta pe „câmpul de luptă” de pe stadion şi vor organiza o paradă militară. Personajele istorice vor purta costume şi arme specifice epocii şi vor fi gazdele unor ateliere de creaţie de ceramică şi bijuterii romane. Ziua Minerului va fi marcată şi prin concursuri sportive, de tango şi vals, printr-un spectacol folcloric susţinut de artişti din zona Apusenilor şi printr-un foc de artificii.

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, susţine că mineritul reprezintă „singura şansă de dezvoltare durabilă a acestei comunităţi” şi că este esenţial ca această tradiţie, care ţine de identitatea oamenilor din zonă, să nu se piardă.

La rândul său, directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, partener al evenimentului din 29 august, susţine că „România are şansa să devină cel mai mare producător de aur din Europa, continuând tradiţia minieră într-o manieră modernă, la standarde actuale”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.