Acasă Uncategorized Timisoara: Arestari pentru diplome cumparate cu mita la Universitatea Hyperion

Timisoara: Arestari pentru diplome cumparate cu mita la Universitatea Hyperion

DISTRIBUIȚI

93309 – 27082010 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:

– Stancu Gheorghe, profesor universitar la disciplina drept civil şi membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – sesiunea iunie 2010 – şi al Comisiei de etică şi deontologie profesională a aceleiaşi universităţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată;

 

 

 

 

– Gumă Nicoleta, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti şi Tacota Eugen, student în anul terminal al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – Centrului Tutorial Caransebeş – în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată.

În aceeaşi cauză, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
– Hînda Iancu subofiţer la I.J.J. Caraş Severin, Străin Ilie, subofiţer la I.S.U. Semenic şi Ţundrea Nicuşor-Florin subofiţer la I.S.U. Semenic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;
– Cristescu Adrian-Ionel – administrator la SC Flory Ady SRL Caransebeş, Vădrariu Angelica-Stănica vânzătoare la SC Orsay SRL şi Lazăr Magdalena, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;

În cursul lunii mai 2010, inculpatul Stancu Gheorghe, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş din universitatea anterior menţionată, a primit de la aceştia, prin intermediul inculpatei Gumă Nicoleta şi a inculpatului Tacotă Eugen, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.

În acest sens, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să remită întreaga sumă colectată – 52.500 euro – inculpatului Stancu Gheorghe. Despre acesta, cei doi inculpaţi cunoşteau că, în schimb, îi va ajuta pe studenţi să promoveze examenul de licenţă în mod nemeritat, prin acordarea unor note şi rezultate necuvenite. Totodată cei doi inculpaţi s-au asigurat că favorizarea studenţilor va avea rezultatele promise şi printr-o serie de alte acţiuni cum ar fi: preluarea şi transmiterea semnelor distinctive ce urmau a fi înserate în lucrări, asigurarea omogenităţii şi discreţiei întregului grup de studenţi ce urma să susţină examenul de licenţă (înlăturându-i pe cei care nu prezentau încrederea necesară), asigurarea unui caracter organizat atât cu ocazia pregătirilor pentru examenul de licenţă cât şi cu ocazia desfăşurării acestuia, în special a probei orale. Pentru toţi cei 35 de studenţi proba orală a durat 12 minute şi 56 secunde, în condiţiile în care inculpatul Stancu Gheorghe a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute. Pentru obţinerea promovării frauduloase a examenului de licenţă pe baza unui rezultat satisfăcător, inculpaţii Cristescu Adrian-Ionel, Hînda Iancu, Lazăr Magdalena, Străin Ilie, Ţundrea Nicuşor Florin, Vădrariu Angelica Stănica au dat câte 1.500 euro inculpatului Tacota Eugen, pentru ca acesta la rândul său, cu ajutorul inculpatei Gumă Nicoleta, să remită banii inculpatului Stancu Gheorghe, membru în comisia de examinare, în vederea favorizării lor.

În vederea recuperării sumelor ce constituie obiectul mitei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 1.680 euro şi 1.332 lei şi a cotei de 3/4 dintr-un imobil aparţinând inculpatului Stancu Gheorghe, şi asupra sumei de 17.321 lei şi a cotei de 1/2 dintr-un imobil aparţinând inculpatei Gumă Nicoleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraş – Severin. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.