Acasă Uncategorized Belgrad: Dosarele secrete sârbeşti ar putea fi deschise publicului

Belgrad: Dosarele secrete sârbeşti ar putea fi deschise publicului

DISTRIBUIȚI

94049 – 21092010 – Serviciul secret al Serbiei a dat undă verde parlamentului pentru adoptarea unei legi care permite cetăţenilor şi organizaţiilor să verifice dacă au fost ţinta activităţilor de spionaj şi de către cine au fost întreprinse acestea. Legea le va permite de asemenea să inspecteze conţinutul oricărui dosar ţinut de serviciul secret cu privire la aceştia, inclusiv din timpul epocii Milosevic. Acordul creează condiţiile pentru plasarea proiectului de lege pe agenda parlamentului în viitorul apropiat, adoptarea sa urmând să aibă loc la sfârşitul anului. Adoptarea legii este una din condiţiile impuse pentru apropierea de atingerea obiectivului aderării la UE. Proiectul a fost modelat după legi similare din Germania, Polonia, România şi Slovacia.

Legea prevede înfiinţarea unei comisii independente pentru a gestiona acest proces. “Această comisie trebuie formată din indivizi cu o integritate morală mare, care să fie reprezentanţi ai organizaţiilor independente şi non-guvernamentale. Nu ar trebui permisă alegerea reprezentanţilor partidelor politice”, a declarat Slobodan Homen, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Homen şi-a văzut propriul dosar secret din 2003 şi a declarat că acesta conţinea o mare cantitate de informaţii incorecte. Oamenii, a spus el, ar trebui să fie conştienţi de conţinutul dosarelor lor şi de potenţialul abuzării acestora. Cetăţenii vor putea afla numele colaboratorilor poliţiei secrete care i-au urmărit şi vor putea cere de asemenea distrugerea dosarelor proprii, în prezenţa lor.

Preşedintele Mişcării de Reînnoire a Serbiei (SPO), Vuk Draskovic, a declarat că vor fi dezvăluite multe crime necunoscute până acum. “Există o teamă în rândul multora din ‘trenul european’ că prin deschiderea dosarelor vor fi daţi în vileag drept colaboratori ai serviciilor secrete ale lui Milosevic”, a afirmat el.

Draskovic, cunoscut drept un anticomunist, dar şi ca naţionalist, susţine că mulţi indivizi avuţi din Serbia şi-au obţinut averile datorită lui Milosevic şi poliţiei sale secrete şi că deschiderea dosarelor va dezvălui acest lucru.

SPO a propus o asemenea lege în 2004. În prezent, partidul cere comisiei să anunţe numele tuturor colaboratorilor poliţiei secrete ale căror activităţi de spionaj au generat consecinţe tragice. Printre aceştia s-ar număra spionii care l-au urmărit pe jurnalistul Slavko Curuvija, asasinat în 1999, precum şi pe alte victime ale regimului Milosevic. Printre aceştia s-ar număra şi colaboratorii plătiţi pentru serviciile lor prin comerţ ilegal. Lista colaboratorilor, potrivit SPO, trebuie să îi includă pe toţi cei care i-au denunţat autorităţilor comuniste pe oamenii care criticau regimul şi pe cei ale căror cărţi, filme şi piese de teatru au fost interzise din cauza rapoartelor secrete. Reprezentantul cetăţenilor, Sasa Jankovic, a declarat cotidianului Blic din Belgrad că legea este o măsură foarte importantă a guvernului de reabilitare a celor ale căror drepturi au fost încălcate. Jankovic doreşte să reamintească populaţiei că actualul serviciu secret al Serbiei – cunoscut după acronimul BIA – s-a opus unei asemenea legi, dar este acum pregătit să o susţină. BIA a oferit 70 000 de dosare secrete arhivelor de stat până în prezent. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.