Acasă Uncategorized Berlin: Expozitie de icoane pe sticla din Romania la Berlin

Berlin: Expozitie de icoane pe sticla din Romania la Berlin

DISTRIBUIȚI

93612 – 06092010 –  Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu”, prezintă începând cu data de 8 septembrie 2010, împreună cu fundaţia Kunstforum Berliner Volksbank expoziţia „Poezia credinţei – Icoane pe sticlă din România din secolul al XIX-lea”.

Cea mai mare parte a celor 200 de exponate este prezentată pentru prima dată în public. Icoanele pe sticlă, un fenomen artistic deosebit din Transilvania, provin de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi din colecţiile private Irina Muntean (Berlin) şi Hartmut van Riesen (München). Expoziţia va avea vernisajul în seara zilei de 7 septembrie 2010, la orele19.00, şi va fi deschisă publicului până pe 19 decembrie a. c. Expoziţia este însoţită şi de un catalog.

Icoanele pe sticlă din secolul al XIX-lea dau o imagine cuprinzătoare asupra acestui stil de pictură, fiind completate şi de opere rare din secolul al XVIII-lea. Expoziţia pune în lumină cele mai importante aspecte ale acestui meşteşug popular, prin care sunt făcute mărturii de credinţă, dar care, dincolo de contextul religios, pot fi percepute şi din prisma realizării lor, pline de culoare şi fantezie.

Pictura pe dosul sticlei din Transilvania surprinde prin imagini luminoase şi expresive, deşi compoziţiile erau supuse unor reguli bisericeşti foarte stricte. Pe lângă numeroase icoane făcute de zugravi ţărani anonimi din Transilvania, sunt arătate şi opere ale unor zugravi pe sticlă cunoscuţi, precum: Savu Moga, Ilie Poienaru, Pavel Zamfir.

În completarea expoziţiei, la sediul ICR Berlin va avea loc pe 22 septembrie, orele 19.30, conferinţa “Icoane pe sticlă din Transilvania”, susţinută de jurnalistul Italian Giovanni Ruggeri, un pasionat cunoscător al României. Vor fi expuse, de asemenea şi icoane pe sticlă realizate de Adriana şi Nicoleta Oltean, provenind din Sibiel – localitatea unde se află cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din lume (circa 600 de exponate). Giovanni Ruggeri a publicat numeroase articole despre România şi este autorul volumului “Icoanele pe sticlă din Sibiel”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.