Acasă Uncategorized Berlin: Icoane din Transilvania, prezentate la Berlin

Berlin: Icoane din Transilvania, prezentate la Berlin

DISTRIBUIȚI

94100 – 22092010 – Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin organizează pe 22 septembrie a. c. o seară dedicată icoanelor pe sticlă din Transilvania. Cu această ocazie, jurnalistul italian Giovanni Ruggeri (autor, printre altele, al cărţii „Icoanele pe sticlă din Sibiel” – volum disponibil în ediţia română, germană, engleză, franceză şi germană) va susţine o prezentare pe această temă. În acelaşi timp, în sala de expoziţii a ICR Berlin, vor fi expuse icoane ale pictoriţelor Adriana şi Nicoleta Oltean din Sibiel.

Icoanele pe sticlă din Transilvania sunt o extraordinară mărturie de cultură religioasă şi populară românească şi oferă o amplă privire asupra a două secole de viaţă a ţăranilor din Transilvania. Fuziune unică a tradiţiilor orientale cu tehnicile occidentale, icoanele pe sticlă cunosc o mare înflorire în această regiune a României în primele decenii ale secolului al XVIII-lea, atingând culmea dezvoltării între 1750 şi sfârşitul anilor 1800 şi ajungând aproape să se stingă apoi între cele două războaie mondiale.

Acest proiect îşi propune să facă icoanele pe sticlă din Transilvania cunoscute publicului berlinez, prezentând câteva modele din Sibiel, localitate unde se află muzeul care găzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă din lume (600 de exponate). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.