Acasă Uncategorized Braila: Continua protestele la Spitalul Judetean Braila

Braila: Continua protestele la Spitalul Judetean Braila

DISTRIBUIȚI

93872 – 15092010 – Peste 100 de cadre medicale și infirmieri au continuat protestele miercuri dimineața în curtea Spitalului Județean Brăila, în semn de nemulțumire față de reducerea cu 25% a salariilor. Aceasta este a doua zi de protest spontan care are loc la această unitate medicală. Protestul a început marți, când angajații au spart ușa de la intrarea în spital, iar angajații societății de pază au răspuns cu gaze lacromogene, fiind necesară intervenția forțelor de ordine .

 

 

 

 

 

Protestatarii sunt nemulțumiți pentru că după ce unitatea medicală a fost preluată în administrarea Consiliului Județean, salariile au scăzut, iar lista de concedieri cuprinde în special cadre medicale și infirmieri. Angajații spitalului au cerut demisia managerului Rodica Sin, care a refuzat să vorbească cu ei.

Potrivit brailanews, pentru a se încadra în bugetul de salarii de 3,5 milioane lei, Rodica Sin a decis tăierea tuturor sporurilor până la redresarea financiară a unității. De asemenea,  nu se mai plătesc sâmbetele și duminicile, pentru care vor fi acordate zile libere, iar indemnizațiile de conducere pentru medicii șefi de secție și asistente șefe au fost eliminate. Aceste măsuri nu afectează însă și veniturile conducerii spitalului.

Reli Chelariu, președinta filialei brăilene a sindicatului, a precizat că salariații revoltați nu au mai așteptat finalizarea negocierilor din comisia paritară formată din 8 reprezentanți ai Sanitas și 8 ai conducerii, care lucrau la lista cu cei 120 de angajați care urmează să fie disponibilizați.

Sanitas a obținut anularea în instanță a unei hotărâri abuzive a CJ Braila, prin care președintele Gheorghe Bunea Stancu intenționa să disponibilizeze 400 de cadre medicale, numărul celor disponibilizați rămânând stabilit la 150, fără să se fi ajuns însă la un compromis în ceea ce privește lista nominală cu cei care vor fi dați afară.

Cristina Iftimescu, vicepreşedintele Sanitas, a declarat, marţi, pentru Antena 3, că la Spitalul Judeţean Brăila nu s-au virat salariile angajaţilor.

Deşi  numele său a fost invocat de protestatari, preşedintele Consiliului judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, nu şi-a făcut apariţia în mijlocul oamenilor. Potrivit unor surse ale brailanews, de câteva zile, preşedintele CJ şi al PSD Brăila lipseşte din oraş pentru că este într+o campanie de lobby în interiorul partidului, îngrijorat de faptul că pesediştii brăileni, nemulţumiţi decomportamentul liderului local, intenţionează să ceară schimbarea lui.

Deşi au fost afectaţi de măsurile de austeritate impuse de CJ şi directorul Rodica Sin, medicii de la Spitatul Judeţean nu se alătură protestelor. Ei au luat decizia de a nu mai face gărzi în week-end şi vor cere în instanţă sporurile tăiate.

În urma protestelor, Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, a dispus efectuarea de urgenţă a unui control la Spitalul Judeţean Brăila.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii merge miercuri la spitalul brăilean pentru a verifica situaţia financiară, organizarea administrativă, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict creată în această după amiază între angajaţi şi managementul spitalului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.