Acasă Uncategorized Bruxelles: Doi din trei europeni sunt pentru ajutorarea tarilor in curs de...

Bruxelles: Doi din trei europeni sunt pentru ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare

DISTRIBUIȚI

93838 – 14092010 – Conform unui sondaj special Eurobarometru, cetățenii europeni își exprimă în continuare sprijinul ferm pentru ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. Cu o săptămână înainte de reuniunea ONU la nivel înalt privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sondajul arată că 89% dintre respondenți consideră ajutorul pentru dezvoltare important sau foarte important. Doi din trei europeni consideră că UE ar trebui să își onoreze sau chiar să își depășească angajamentul de a crește ponderea ajutorului

 

 

pentru dezvoltare la 0,7% din VNB până în 2015, termenul pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Sprijinul exprimat de marea majoritate a cetățenilor, indiferent de naționalitatea acestora, a rămas în mod constant la un nivel ridicat, în ciuda situației de criză economică și financiară din Europa. În acest context, trei sferturi (76%) dintre europeni consideră că o acțiune comună a țărilor din UE reprezintă o valoare adăugată care contribuie la evitarea duplicării eforturilor și la asigurarea eficacității ajutorului.

Comisarul european pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: “Cetățenii europeni ne-au transmis tuturor un mesaj foarte clar: în ciuda încetinirii creșterii economice, trebuie ca UE să dea dovadă, în continuare, de solidaritatea și de responsabilitatea față de cei aflați în dificultate. Personal, consider acest mesaj drept un mandat de a urmări în continuare cu hotărâre îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Este evident că trebuie să asigurăm cel mai mare impact al ajutorului UE, care este cel mai important ca volum din lume.”

În cadrul acestui sondaj special Eurobarometru, 26 500 de cetățeni din toate cele 27 de state membre au fost invitați, în iunie 2010, să răspundă la o serie de întrebări privind aspecte din domeniul dezvoltării. Principalul rezultat în urma sondajului este că sprijinul general în favoarea ajutorului pentru dezvoltare nu a s-a redus în perioada de criză economică. Numărul de persoane care îl consideră foarte important a crescut chiar în cursul anului trecut, de la 39% la 45%.

Pentru prima dată, sondajul a arătat, de asemenea, o tendință clară de estompare a diferenței de atitudine între UE 15 și UE 12. Linia de demarcație pare să fie între țările care au fost cel mai grav afectate de încetinirea creșterii economice și cele care se bucură de o situație economică mai bună. Cetățenii își exprimă, de asemenea, sprijinul indirect pentru politica de coeziune în domeniul dezvoltării: 43% dintre aceștia consideră că politicile UE în materie de comerț și finanțare au un impact pozitiv asupra țărilor partenere. Gradul de susținere a politicilor de construire a păcii a ajuns, de asemenea, la 42%, domeniu urmat de agricultură (33%) și migrație (22%).

Sondajul a arătat totodată că 42% dintre respondenți consideră sărăcia drept cea mai mare provocare cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare, urmată de criza economică (36%), alimentația (20%) și aspectele din domeniul sănătății (19%). 42% dintre respondenți sunt în favoarea ajutării țărilor în curs de dezvoltare prin muncă voluntară sau prin donații. 30% fie donează bani, fie lucrează ca voluntari. 63% consideră că organizațiile internaționale sunt cele mai în măsură să ajute țările în curs de dezvoltare. În această privință, UE ocupă locul al treilea (17%), după ONU (27%) și Banca Mondială (19%).

Obiectivul sondajului special Eurobarometru pe tema “Europenii, ajutorul pentru dezvoltare și obiectivele de dezvoltare ale mileniului” este de a estima angajamentul opiniei publice în favoarea ajutorului pentru dezvoltare în contextul actualei crize economice și în vederea următoarei reuniuni la nivel înalt privind obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, care se va desfășura la New York (20-22 septembrie). Summitul va examina progresele înregistrate în ceea ce privește realizarea inițiativei ONU de eradicare a sărăciei, cunoscută sub numele de obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), inițiativă în favoarea căreia s-au angajat toate cele 27 de state membre ale UE.

În 2009, Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia au acordat un ajutor de dezvoltare în valoare totală de 49 de miliarde de euro, care transformă UE în cel mai important donator din lume, cu o pondere de 56% din ajutorul mondial. Ajutorul extern gestionat de Comisia Europeană s-a ridicat, în 2009, la 12 miliarde de euro. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.