Acasă Uncategorized Bruxelles: ECOFIN vrea impunerea unei taxe asupra bancilor si reformarea FMI

Bruxelles: ECOFIN vrea impunerea unei taxe asupra bancilor si reformarea FMI

DISTRIBUIȚI

93581 – 06092010 – Consiliul pentru afaceri economice si financiare (ECOFIN) va discuta, la reuniunea din 6-7 septembrie, despre introducerea in Pactul de stabilitate si crestere a unui „semestru european” in cadrul caruia vor fi monitorizate politicile structurale si fiscale ale statelor membre. De asemenea, va avea loc un prim schimb de opinii despre posibila introducere a unei taxe asupra bancilor si a unui impozit pe tranzactiile financiare.

Seria de intalniri a oficialilor europeni incepe luni cu reuniunea Task force pe guvernanta economica, condusa de Herman von Rompuy, presedintele acestei structuri, potrivit informatiilor de pe site-ul Consiliului European..

Lucrarile propriu-zise ale ECOFIN vor incepe marti, 7 septembrie si vor fi prezidate de Didier Reynders, vicepremier al Belgiei – pe domeniul financiar.

Este de asteptat ca aceasta reuniune a Consiliului sa adopte schimbari in Pactul de stabilitate si crestere prin introducerea unui „semestru european”, incepand cu anul viitor, pe timpul caruia sa fie monitorizate politicile structurale si fiscale ale statelor membre. Aceasta, ca parte a masurilor de guvernanta economica ale Uniunii, initiativa demarata la solicitarea Consiliul in luna martie.

In acelasi timp, Consiliul va avea un prim schimb de opinii legat de posibila introducere a unei taxe europene asupra bancilor si a unui impozit pe tranzactiile financiare in contextul masurilor care trebuie adoptate preventiv in cazul in care ar avea loc o criza a sectorului financiar, pe viitor. Ministrii de finante europeni vor discuta si despre reforma FMI.

Va fi luata in discutie si solicitarea a noua tari, intre care si Romania, privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, astfel incat statele care aplica reforme pentru consolidarea finantelor publice sa nu fie penalizate, conform Reuters.

Surse din zona euro au aratat ca exista o anumita frustrare in randul tarilor UE in legatura cu ritmul progreselor in domeniul disciplinei fiscale (deficitele bugetare), mai ales ca termenul limita a fost stabilit pentru sfarsitul lunii octombire, cand reforma Pactului de stabilitate si crestere trebuie sa fie aprobata de summitul liderilor comunitari. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.