Acasă Uncategorized Bruxelles: Legislatie europeana pentru imbunatatirea transparentei pe piata agricola

Bruxelles: Legislatie europeana pentru imbunatatirea transparentei pe piata agricola

DISTRIBUIȚI

93650 – 07092010 –  Este nevoie de o nouă legislaţie europeană care să asigure venituri echitabile agricultorilor şi preţuri transparente pentru consumatori, prin consolidarea competiţiei în cadrul lanţului de aprovizionare, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European marţi.

În raportul elaborat de José Bové (grupul Verzilor//EFA, FR) Membrii PE au prezentat propuneri concrete în vederea soluţionării problemei abuzului de poziţie dominantă, a practicilor comerciale şi contractuale inechitabile, inclusiv întârzierea plăţilor, şi pentru a îmbunătăţi poziţia producătorilor agricoli. Raportul PE reprezintă răspunsul la comunicarea Comisiei Europene cu privire la acest subiect şi propune îmbunătăţirea lanţului de aprovizionare cu produse alimentare în beneficiul producătorilor şi al cetăţenilor.

Legislaţie nouă pentru a asigura concurenţa echitabilă – Coduri de bune practici comerciale pentru lanţul alimentar, inclusiv mecanisme de plângere şi sancţiuni pentru practicile neloiale, sunt solicitate de către deputaţii europeni. Pentru reechilibrarea relaţiilor din lanţul de aprovizionare cu alimente se propune aplicarea unui mecanism la nivel european în vederea monitorizării, prin intermediul organismelor specializate din statele membre, a relaţiilor dintre distribuitorii dominanţi şi furnizorii acestora. Printre acţiunile propuse se numără analizarea utilizării abuzive a etichetelor private (produse de marcă proprie) şi proiectul-pilot privind crearea unui observator european al preţurilor şi marjelor agricole.

Comisiei Europene i se solicită prezentarea unei propuneri legislative pentru a se limita în mod eficient dezvoltarea poziţiilor dominante de pe piaţă în cadrul sectoarelor de materii prime, al industriei de prelucrare a produselor alimentare şi al sectorului comerţului cu amănuntul şi să se consolideze puterea de negociere a agricultorilor, permiţându-le acestora să ia măsuri coordonate împotriva agenţilor dominanţi prin intermediul unor organizaţii ale producătorilor, organizaţii sectoriale şi IMM eficiente. În plus, Parlamentul European solicită stabilirea unei liste publice a întreprinderilor care nu respectă normele şi introducerea unui sistem de sancţionare.

Raportare obligatorie pentru cele mai mari întreprinderi – Cele mai importante 20 de întreprinderi de comerţ, de prelucrare, de vânzare angro şi de vânzare cu amănuntul cu privire la cotele lor de piaţă vor fi obligate să raporteze anual cu privire la produsele alimentare esenţiale şi cu privire la volumele de vânzări lunare. Astfel toţi partenerii de piaţă vor putea estima evoluţia cererii şi a ofertei, precum şi evoluţia preţurilor în lanţul alimentar. Rezoluţia PE solicită monitorizarea şi controlul în special ale industriei de prelucrare pentru a garanta transparenţa preţurilor. În plus, Comisia va prezenta un raport Parlamentului, până la sfârşitul anului 2010, în care să furnizeze date privind abuzul de putere de cumpărare în UE, comportamentul anticoncurenţial şi practicile contractuale neloiale din lanţul alimentar începând cu sectorul materiilor prime şi până la consumator şi să propună soluţii adecvate.

Contracte standard şi preţuri echitabile – Deputaţii invită Comisia şi statele membre să promoveze practicile contractuale echitabile între toţi actorii lanţului de aprovizionare cu alimente pe baza unor condiţii negociate cu organizaţiile de agricultori şi de producători, inclusiv cu organizaţiile sectoriale şi interprofesionale astfel încât să se îmbunătăţească practicile agricole durabile şi să se asigure produse de cea mai bună calitate, să se reducă preţurile materiilor prime şi să se garanteze cele mai echitabile preţuri, precum şi să se prevadă un sistem uşor accesibil prin care să se împiedice încălcarea contractelor de către cumpărători.

Comisia ar trebui să examineze mai îndeaproape efectele agriculturii contractuale impuse de către cumpărători care ar putea slăbi poziţia de negociere a fermierilor. Potrivit deputaţilor europene, termenele de plată în lanţul de aprovizionare cu alimente ar trebui să fie reduse la un maximum de 30 de zile pentru toate produsele alimentare şi la o perioadă mai scurtă pentru produsele agricole cu grad ridicat de perisabilitate.

Parlamentul a respins cu un vot diferenţă un amendament care solicita un tratament preferenţial pentru organizaţiile de producători şi  cooperativele de agricultori la acordarea contractelor de achiziţii publice în lanţul de aprovizionare cu alimente.

În ceea ce priveşte problema deşeurilor considerabile de produse alimentare în lanţul alimentar, care, în majoritatea statelor membre, reprezintă până la 30% din produsele alimentare, deputaţii europeni solicită Comisiei Europene lansarea unei campanii de informare cu privire la valoarea esenţială a alimentelor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.