Acasă Uncategorized Bruxelles: Presedintele Basescu a insistat pentru elaborarea unei strategii de integrare a...

Bruxelles: Presedintele Basescu a insistat pentru elaborarea unei strategii de integrare a romilor de catre Comisia Europeana

DISTRIBUIȚI

93951 – 17092010 – Presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca a insistat, joi, la Consiliul European, pentru o strategie europeana de integrare a romilor nomazi, categorie neintegrata, el precizand cu aceasta ocazie ca in Romania sunt peste un milion de romi din alte categorii care sunt integrati. Presedintele Basescu a precizat ca, in interventia sa in Consiliu, dincolo de a-si manifesta sustinerea pentru orice cetatean roman, a revenit la propunerea pe care a facut-o si in 2008 si care a fost inclusa

 

 

 

 

 

 

 in concluziile Comisiei, aceea a necesitatii elaborarii unei strategii pentru integrarea romilor de catre Comisia Europeana.

„Lucrul asupra caruia am insistat si a fost concluzionat de presedintele Rompuy a fost ca este in sarcina Comisiei sa realizeze o strategie pentru integrarea romilor la nivel european”, a spus Traian Basescu.

El a insistat asupra faptului ca strategia pentru integrare este necesara in cazul romilor nomazi.

„Ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca una dintre caracteristicile aparte din aceasta minoritate este nomadismul. Deci, parte din romi sunt romi nomazi, asa cum unii sunt romi caldarari, altii romi cu palarii, altii romi cu stiu eu ce definitie. Trebuie sa gasim solutia inteligenta ca, respectand dreptul la libera circulatie, atat timp cat nu sunt infractori, sa le dam doua lucruri vitale: posibilitatea de a castiga bani prin munca si posibilitatea de a-si educa copiii”, a spus seful statului.

Basescu a afirmat ca in interventia sa in cadrul Consiliului a subliniat aceste aspecte, cel mai important lucru fiind sansa care trebuie data copiilor nomazi sa invete. In caz contrar, a avertizat Basescu, „sansa acestei minoritati de a se integra este nula si multe generatii de acum incolo se va discuta de esecul nostru de a integra romii nomazi”.

„Nu vorbesc de toti romii. Vorbesc de romii nomazi. In Romania sunt circa un milion de romi care sunt integrati in societate. Sunt sate de romi, unii sunt doctori, altii sunt profesori, altii sunt ingineri, altii sunt politicieni. Deci sunt peste un milion de romi integrati”, a spus seful statului, adaugand ca exista si o parte dintre romi, cei nomazi, care nu au fost integrati.

„Va trebui sa gasim solutii mai inteligente decat simpla expulzare sau simpla trimitere voluntara acasa si acesta a fost apelul meu – de a gasi solutii inteligente de integrare, in care sa aiba sansa de a castiga bani muncind si de a-si educa copiii”, a adaugat Basescu.

„Pe de-o parte trebuie sa le dam sansa sa munceasca, pe de alta parte ei trebuie sa vrea sa munceasca. Atata timp cat vom sta in ipocrizie, discutand despre integrarea romilor, integrarea nu se va produce. Va trebui sa luam si ce au bun si ce au rau romii nomazi in obiceiuri. Si trebuie sa recunoastem ca nu au chiar cel mai mare obicei cand este vorba de munca si nu au cea mai mare grija de copii cand este vorba de trimis copiii la scoala”, a mai spus presedintele României.

www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.